Mucenici moldoveneşti (de post)
1. Margarina şi uleiul se pun într-un ibric să se topească, apoi se lasă câteva minute să se răcească la temperatura camerei.
2. Separat, se pregăteşte maiaua din drojdie, 1-2 linguri de zahăr, o parte din apa călduţă şi o lingură de făină. Maiaua se lasă câteva minute la dospit, timp în care restul de apă şi de zahăr se pun să fiarbă în câteva clocote.
3. Siropul se lasă la rece câteva minute şi, între timp, se cern 500 g de făină. Se face o gaură la mijloc şi se pun toate ingredientele şi se amestecă până se obţine un aluat ca cel de cozonac.
4. Aluatul se frământă bine, apoi se lasă să crească lângă o sursă de căldură. După ce a crescut, se presară făină pe o planşetă şi se întinde cu sucitorul. Se taie fâşii, se răsucesc şi se formează opturi. Se aşază în tava unsă cu ulei şi se mai lasă câteva minute să crească, apoi se coc la foc potrivit. Mucenicii se ung cu miere şi se ornează cu zahăr sau cu nucă măcinată.