Dovlecei gratinați
1. Se spală dovleceii bine şi se taie pe lung, apoi se scobesc.
2. În cojile de dovlecei se pun cubuleţe de unt, se condimentează cu sare şi se aranjează într-o tavă termorezistentă unsă şi tapetată cu pesmet. Se bagă 15-20 de minute la cuptor, doar cât să se înmoaie.
3. Separat, se pune carnea tocată în tigaie cu ulei şi se căleşte la foc potrivit. Se adaugă din când în când apă călduţă. După ce a fiert bine carnea, se condimentează cu sare, cimbru, oregano şi piper, după gust. Se mai lasă câteva minute să scadă şi apoi se scot să se răcească la temperatura camerei.
4. Se adaugă apoi ou, se amestecă şi se umplu dovleceii. Pe deasupra, se presară parmezanul amestecat cu pesmet şi se bagă în cuptor. După ce s-au rumenit, se scot şi se servesc cu pătrunjel proaspăt şi smântână.