Tort surpriză
1. Se separă ouăle: într-un bol se pun gălbenuşurile cu un praf de sare, iar în alt bol se pun albuşurile. Albuşurile se bat cu zahărul pudră şi zahărul vanilat, se adaugă gălbenuşurile şi, la sfârşit, făina, cacaoa şi nucile măcinate. Compoziţia se amestecă uşor să nu formeze cocoloaşe.
2. Aluatul pentru blat se toarnă în tava tapetată cu hârtie pentru copt şi se bagă la cuptor, la foc potrivit. După ce s-a copt, se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească la temperatura camerei.
3. Între timp, se pregăteşte crema. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul pudră, cu zahărul vanilat şi o linguriţă de rom natural şi se adaugă crema mascarpone. Se obţine o cremă pufoasă şi consistentă. Se bate frişca şi se amestecă cu crema mascarpone, iar apoi se lasă la rece.
4. Se spală căpşunele în câteva ape şi se lasă să se scurgă. Blatul se taie în trei şi se ornează fiecare foaie cu feliuţe de căpşune şi cremă, iar ultima foaie se ornează cu cremă amestecată cu fulgi de ciocolată şi căpşune întregi. Se lasă câteva ore la rece, să se înmoaie ca să se poată tăia.