1. Într-un bol se pune făina, praful de copt stins în zeamă de lămâie, un praf de sare, apa minerală şi uleiul şi se amestecă cu mixerul până se obţine o cremă de consistenţa smântânei.

2. Aluatul de clătite se subţiază cu apă minerală dacă este nevoie. Tigaia se unge cu puţin ulei şi apoi se prăjesc clătitele.

3. Se spală şi se curăţă dovleceii şi ceapa verde, dovleceii se taie feliuţe foarte subţiri, ceapa rondele. Legumele se călesc într-un cubuleţ de margarină până se înmoaie, iar la sfârşit se pune pesmetul ca să se lege compoziţia. Se condimentează cu sare, după gust.

4. Clătitele se umplu cu dovleceii, se rulează sau se împachetează, şi se ornează cu caşcaval ras de post. Clătitele de post se pot servi şi cu dulceaţă sau cu nuci, depinde de preferinţă.