Ciorbă de fasole
1. Se alege fasolea şi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie în apă călduţă. A doua zi se pune să fiarbă în câteva ape, pentru a se elimina toxinele.
2. După ce a fiert, se strecoară şi se lasă câteva minute în sită să se scurgă. Între timp, se curăţă ceapa şi se taie solzişori, morcovii se dau pe răzătoarea mică, ardeii se taie mărunt şi se pun la înăbuşit câteva minute.
3. Se adaugă fasolea şi apă şi se lasă să fiarbă în câteva clocote. După ce au fiert şi celelalte zarzavaturi, se adaugă sucul de roşii, se potriveşte cu sare şi piper şi se lasă să mai fiarbă câteva minute.
4. Între timp, se taie fâşii subţiri costiţa sau ciolanul afumat şi se lasă câteva minute în tigaie să se rumenească. Ciorbiţa de fasole se serveşte cu felii de lămâie, fâşiuţe de carne şi verdeaţă tocată mărunt.