Nu toate fructele care s-au copt in anotimpul cald pot fi pastrate de-a lungul iernii in stare proaspata, insa exista unele care rezista acestor conditii. Printre ele se numara merele, perele, gutuile, strugurii si fructele uscate precum nucile si alunele de padure. Iata cum le poti depozita.
Iata care sunt fructele ce pot fi pastrate si iarna
• Merele. Cele pentru depozitarea peste iarna se culeg cu aproximativ 1-2 luni inainte de a atinge maturitatea. Fructele trebuie sa fie perfect sanatoase, fara urme de lovituri sau stricaciuni. Merele se infasoara individual in hartie de ziar
sau pergament si se pastreaza in incaperi racoroase si uscate, asezate pe rafturi. De asemenea, se mai pot depozita in lazi, de preferat, fara sa se atinga intre ele. Au nevoie de verificari periodice, pentru eliminarea celor care incep sa se strice. Mai pot fi pastrate in rumegus, grau sau fan.
• Perele. Se culeg cu cel putin 3-4 luni inainte sa atinga maturitatea, pentru a se pastra peste iarna. Si acestea se tin in aceleasi conditii de temperatura ca si merele, infasurate in hartie si puse pe rafturi sau asezate in ladite. Perele se mentinfoarte bine in timpul sezonului rece si in straturi de fan uscat.
• Gutuile. Doar fructele perfect sanatoase se depoziteaza in ladite fara zabrele, de preferat captusite, pentru a mentine temperatura constanta. Se mai pot infasura in hartie de ziar si tine pe rafturi. Si lor le trebuie o incapere racoroasa.Se verifica periodic pentru a indeparta fructele stricate.
• Strugurii. In primul rand se culeg ciorchinii cu ramura pe care au crescut, pentru a rezista mai mult. In caz ca au fost culesi doar ciorchinii, fara ramura, e bine sa se sigileze cu ceara de albine capatul coditei. Peste iarna, se tin fie inladite de lemn asezate una peste alta, dar cu loc pentru aerisire, fie agatati pe o sfoara, in pod.
• Fructele uscate. Nucile sau alunele de padure, dupa ce au fost culese si lasate la uscat, la soare, se depoziteaza intinse pe o suprafata plana, intr-un loc fara umezeala si bine aerisit. Se pot tine si in ladite de lemn, cu conditia sa fie intoarse periodic, pentru aerisire.
Stiati ca…
… umiditatea din incaperea unde se pastreaza fructele pentru iarna trebuie sa fie 90%, la inceputul depozitarii, si 80-85%, in ultimele luni de pastrare, pentru a preveni deshidratarea fructelor?
… temperatura de depozitare trebuie sa aiba in jur de 15°C, intr-un loc lipsit de umezeala?
… in cazul merelor trebuie evitata depozitarea lor langa cartofi, deoarece acestia le accelereaza deteriorarea?