Dovlecei umpluţi
1. Se pregătesc dovleceii, se curăţă de coajă sau, dacă sunt proaspăt culeşi, se pun cu coajă, se spală, se taie în jumătăţi şi se curăţă de miez. Miezul nu se aruncă, ci se pune să fiarbă în cratiţă împreună cu ardeii.
2. Dovleceii se aşază într-o cratiţă pregătită cu puţin ulei de măsline şi se pregăteşte umplutura.
3. Se pune carnea tocată sau, dacă nu este tocată, se toacă şi se amestecă cu ceapa tăiată mărunt, orezul, oul şi verdeaţa, sare şi piper după gust. Secretul unei compoziţii gustoase este să se amestece până ce se leagă şi arată ca pasta de mici.
4. Dovleceii se umplu cu pasta de carne, se acoperă cu apă şi se pun la fiert pe aragaz. După ce au dat în 2-3 clocote, se pun roşiile date prin răzătoare şi se bagă la cuptor aproximativ 40 de minute. Se scot şi se servesc cu smântână şi ornaţi cu pătrunjel verde.