1. Se curăţă dovleceii de coajă, se spală şi se taie cubuleţe. Se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant şi, între timp, se pregătesc şi celelalte legume.

2. Ceapa şi morcovul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Se pun într-o cratiţă la călit cu puţ in ulei iar după ce s-au înmuiat se pun şi celelalte legume şi se lasă să fiarbă. Se pune bulionul şi puţină apă şi se lasă să fiarbă încă 5 minute. Între timp, se pune sarea, piperul şi pătrunjelul tocat mărunt. Se mai lasă să fiarbă 2-3 minute, se adaugă roşiile şi se călesc şi ele întorcându-le continuu.

3. Pentru mămăliguţă, se pun la fiert 800 ml de apă cu sare într-un tuci. Când apa clocoteşte, se pune în ploaie mălaiul amestecându-se continuu.

4. După ce a fiert mămăliga se formează cu lingura găluştele şi se aşeză pe un platou iar peste găluşte se pune tocana de legume.