Invitam amatorii gustului dulce-acrisor sa incerce aceasta reteta de tort de lamaie, in care fiecare strat contine fructul cu gust acru.

Ingrediente pentru blat

80 g unt 160 g zahar 2 oua 375 g faina 2 lingurite coaja rasa de lamaie 125 g iaurt bine scurs o lingurita esenta vanilie o lingurita praf de copt 1/2 lingurita bicarbonat 1/2 lingurita sare

Ingrediente pentru sirop

60 g zahar 60 ml suc proaspat de lamaie

Ingrediente pentru crema de umplut

4 lamai 100 g unt 250 g zahar 4 oua

Ingrediente pentru glazura

60 g zahar pudra o lingura suc de lamaie
Mod de preparare:

1. Se prepara siropul, pentru care zaharul si sucul se pun pe foc sa se dizolve zaharul si se lasa deoparte. Pentru blat, se mixeaza untul cu zaharul si apoi se adauga ouale, unul cate unul. Se adauga coaja de lamaie si vanilia.
2. Se amesteca separat faina cu praful de copt, bicarbonatul si sarea si se pune apoi de trei ori peste crema cu unt alternand cu iaurtul pus de doua ori. Se toarna aluatul intr-o forma de copt unsa, se fac cateva gauri si se toarna siropul de lamaie. Se da la copt pentru 30 de minute si apoi se lasa sa se raceasca in
totalitate.
3. Pentru crema, se razuie coaja a doua lamai si se preseaza sucul celor 4 lamai. Se amesteca sucul cu coaja, ouale, zaharul si untul bucati. Se pune compozitia la bain-marie pentru 20 de minute pana ce crema devine groasa.
4. Blatul se taie si se recompune alternand cu crema de lamaie, din care se opresc 2-3 linguri pentru decorul final. Se acopera cu glazura facuta din amestecarea zaharului cu sucul de lamaie. Se da la rece pentru 3 ore si, cu putin inainte de servire, se intinde un ultim strat de crema de lamaie.