À la maconnaise
În limba franceză, această expresie se refera la metoda de preparare a pestelui, prin care acesta este posat in vin roșu, cu ierburi aromate si servit cu ceapa caramelizata, crutoane, ciuperci şi raci.
Fond
In gastronomie, este denumirea generica pentru o supa de carne sau de legume, aromatizata, utilizata pentru a prepara un sos sau ca baza pentru o mancare. Sunt doua feluri de fond: alb și brun. Pentru cel alb, ingredientele se pun direct in apa, iar cel brun capata culoare prin coacerea sau frigerea prealabila a ingredientelor.
Sos suprême
Este un sos clasic al bucatariei franceze, avand la baza velouté cu fond de pui, redus cu smantana si ciuperci tocate foarte fin. Unii bucatari adauga si câteva picaturi de zeama de lamaie.
Zabaione
Este renumita crema spumoasa italieneasca, pe numele ei adevărat Zabaglione. Este un desert foarte ușor, lichid, preparat din galbenus de ou și zahar, aromatizat cu un vin foarte dulce, de obicei Marsala, care se serveste impreuna cu smochine proaspete si/sau cu biscuiti Baicoli.
Foto: 123rf.com