Actrita Adriana Trandafir vorbeste cu atata pasiune despre preparatele pe care le face, incat ti se face pofta chiar daca abia ridicat de la masa. Mi-a povestit despre ce ii place sa gateasca, pentru cine, dar si care sunt secretele ei din bucatarie.

E corect sa spun ca sunteti una dintre actritele cele mai pasionate de gastronomie?

Da. Ca dovada, eu gatesc de la varsta de 5 ani. Pentru ca am preluat de copil, la tara, atributiile mamei, ea fiind tintuita la pat din cauza unei boli nemiloase. Atunci eu am devenit peste noapte, din unicul copil rasfatat al familiei, stalpul acesteia. M-am ocupat de gospodarie, de tata si asta s-a continuat pana in zilele noastre cand am ramas la fel de atasata de familia mea.

Care dintre preparate le preferati vara?

Imi place sa gatesc laborios, nu sunt adepta mancarurilor usoare. Si asta chiar daca la mine in casa fiecare mananca altceva! Eu gatesc pentru mine intotdeauna ciorba si un fel doi, deseori fara carne. Pentru ca sotul meu vrea cu carne lui ii pregatesc altceva. Fiica are si ea preferintele ei. Dar ii rasfat, pentru ca, daca in weekend, eu oricum nu sunt acasa, deoarece joc la teatru, macar sa fiu linistita ca ei au o mancare buna in frigider.

Aveti gusturi sofisticate?

Imi place mancarea ca la mama acasa, prefer mancarea traditionala romaneasca. Intre un sufleu si o ciorba de loboda, cu stevie si cu urda, prefer ciorba. Eu nu mananc anumite alimente, lapte de exemplu, dar asta nu inseamna ca nu pregatesc sufleuri. Si incerc pe cat posibil ca Maria Speranta, fetita mea cea mica, care are acum 14 ani, sa nu manance fast-food. Ii place sa manance preparate chinezesti si atunci gatim impreuna acasa. Cu Stefan, fiul meu, desi nu mai sta cu noi, nu-mi fac griji. El ma mosteneste si e pasionat de gastronomie. Maria, nu. Stefan are aproape 24 de ani acum, a terminat Dreptul si va intra in Barou.

Cum v-ati hotarat sa puneti pe hartie sutele de retete pe care le stiti?

La insistentele unei bune si vechi prietene, Maria Soimu, cu care aveam de cele mai multe ori tema de discutie “ce mai gatim maine?” am scris patru carti de bucate, pentru fiecare anotimp. Totul a pornit de la vremurile de dinainte de Revolutie, cand noi, gospodinele, trebuia sa fim foarte inventive pentru ca nu se gasea mai nimic pe piata. Si, dupa ce am facut schimb de retete si s-au adunat tot mai multe, Maria m-a convins sa ducem la bun sfarsit aceasta initiativa, de care acum sunt mandra. Sunt asternute pe hartie lucruri mostenite de la parintii mei, de la satul meu, de la tara mea si chiar de la Planeta aceasta, pentru ca de peste tot pe unde am fost in lume m-am intors cu cate o reteta.

Va place sa aveti invitati?

Da. Imi place sa imi vina prietenii in vizita si ei stiu. Indiferent cand ar ajunge, la orice ora din zi sau din noapte, chiar si daca eu nu sunt acasa, iar ei vor sa manance, stiu ca la mine in frigider intotdeauna gasesc ceva bun si este plin, preventiv! (rade) Am de la serbet si dulceata, pana la branza si fructe.

Care sunt specialitatile dumneavoastra?

Ciorbele, tocanitele, salata Boeuf, alte salate, totul imi iese bine. Uneori gatesc si preparate deosebite, cum ar fi cele cu ghimbir. Dar, daca fara ghimbir pot sa traiesc, in schimb, fara borsul nostru traditional, nu. Eu fac si bors acasa, bulion, pun muraturi.

Ce va doriti si n-ati reusit deocamdata sa faceti?

Daca as avea bani, stii ce as face? Un sat ca pe vremea mea, in care pe ulite sa existe primavara miros de salcami infloriti, cu cat inaintam spre vara sa se simta peste tot miros de rosii si salata proaspat culese din gradina, toamna muraturi, iar iarna cozonaci, paine
coapta si porc pregatit pentru Sarbatori.

La teatru in ce piese jucati?

Am continuat cu compania de teatru D’aya si am jucat spectacolul “Ma mut la mama”, apoi “Ma mut la tata” si pe urma la Metropolis in “Badaranii”, de Dan Tudor, un musical al Liei Bugnar si un alt musical, “Chicago”, regia Anca Colteanu. Eu sunt o haiduca, sunt solicitata foarte mult. Sunt si profesor, am facut si televiziune, in ultima perioada, la TVR International. Iar de cand am traversat Calea Victoriei de la Teatrul Odeon la Constantin Tanase, am avut o perioada foarte buna, pentru ca joc cu drag. Sunt alaturi de mari aristi pe care ii iubesc: Cristina Stamate, Stela Popescu, Paula Radulescu, Alexandru Arsinel, Alexandru Lulescu, stalpi ai Teatrului de Revista. Iar eu sunt cea mai tanara dintre batrani si cea mai batrana dintre tineri. Si mai am vreo doi ani pana la pensie.
(rade)