Incepand inca din luna iunie, printre alimentele preferate de pe masa romanilor isi fac loc si rosiile. Desi e considerata leguma, in realitate tomatele sunt fructe si sunt nu doar delicioase, cat sunt sanatoase si extrem de nutritive. Iata care sunt principalele beneficii pentru sanatate pe care le obtinem consumand rosii, mai ales crude, intr-o salata delicioasa de vara.

Beneficiile rosiilor pentru sanatate

Desi le spunem rosii, ele vin intr-o varietate de culori, in functie de soiul pe care alegem sa il consumam. Traditional insa, rosiile au culoarea ce le da si numele si sunt o sursa excelenta de apa si vitamine in perioada verii.

Rosiile contin in proportie de 95% apa, iar restul de 5% consta in carbohidrati si fibre. Totodata, acest aliment minune e foarte sarac in calorii, o rosie medie (123 g) avand doar 22 calorii. Acest lucru face rosiile excelente pentru perioadele in care incerci sa mananci mai sanatos si sa pierzi din kilogramele acumulate in plus.

Vitaminele si mineralele pe care le gasesti in rosii

Rosiile mai sunt si o sursa excelenta de vitamina C, potasiu, acid folic si vitamina K.

Vitamina C: este un antioxidant ce este continut inclusiv de rosii. Intr-o rosie de dimensiune medie gasesti cca 28% din doza zilnica recomandata.

Potasiul: un mineral necesar pentru controlul tensiunii si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Vitamina K: este foarte importanta mentinerea sanatatii osoase si pentru a ajuta la coagularea sangelui.

Acidul folic: una dintre vitaminele din grupul B, mai exact B9, e esentiala in cresterea normala a tesuturilor si functionarea celulelor. E foarte importanta in alimentatia femeilor insarcinate, putand preveni defectele de tub neural.

In plus rosiile mai contin si:

Licopen: antioxidant ce da culoarea rosie tomatelor, extrem de cercetat pentru efectele benefice asupra sanatatii
Beta-Caroten: antioxidant portocaliu, ce e convertit de organism in vitamina A.
Naringenina: antioxidant ce reduce inflamatiile si poate proteja impotriva a diverse boli
Acid clorogenic: antioxidant ce poate ajuta la reducerea tensiunii

Asadar, rosiile pot ajuta la prevenirea bolilor cardio-vasculare, cea mai raspandita cauza de deces din lume.
Pot preveni aparitia cancerului – S-a observat o corelare intre consumul de rosii si un risc diminuat de a dezvolta cancer de prostata, plamani si stomac.

Continutul mare de licopen pare a fi responsabil pentru acest efect benefic, insa informatia nu este inca confirmata.

Rosiile sunt benefice si tenului tau: consumul de rosii te poate proteja de arsurile solare.

Citeste si: 7 motive sa consumi pepene verde vara aceasta

Sursa: healthline.com