Bezele perfecte in 7 pasi

Cu greu poti gasi pe cineva caruia sa nu-i placa sa manance bezele. Iar daca le prepari in casa, ies cu atat mai bune si sunt si distractiv de facut. Mai putin distractiv e insa daca incerci sa le faci, dar esuezi si albusurile nu se bat bine, iti ies prea gumoase sau chiar se ard. Iti vin in ajutor cu 8 pasi, pe care daca ii urmezi cu strictete, vei obtine cele mai bune bezele de casa.

1. Fara grasimi

Inainte de a incepe, asigura-te ca toate ustensilele, adica bolul mixerului siaccesoriile acestuia sunt perfect curate, fara urme de grasime sau detergent. Cele mai bune recipiente, in acest sens, sunt cele din sticla sau inox. Bolurile din plastic tind sa retina grasimile de la preparatele din trecut si sa iti saboteze desertul.
Nici macar cand vine vorba de asezarea bezelelor in tava n-ar trebui sa folosesti nici un soi de grasime. Pune hartia de copt pe tava, iar daca vrei sa nu se miste in timp ce formezi bezelele, lipeste-o de tava cu putina compozitie, dar in niciun caz cu ulei sau unt.

2. Ajusteaza temperatura

Poate nu crezi ca e importanta temperatura, dar ea are un rol crucial in rezultatul obtinut. Albusurile se bat mult mai bine daca ouale au fost intai aduse la temperatura camerei.
Totodata, incalzeste toata cantitatea de zahar pe care urmeaza sa o adaugi in bezea. Asaza zaharul intr-o tava, pe o foaie de copt, si las-l la 180 de grade pentru 7 minute, sau pana cand devine fierbinte la atingere.

3. Separarea albusurilor

Separa albusurile de galbenusuri cu mare grija, caci si galbenusurile iti pot face munca in zadar. Incearca pe cat posibil sa eviti spargerea galbenusului, iar daca nu reusesi si iti scapa in albus, incearca sa-l cureti pe tot.

Citeste si: Secretul pentru a bate albusurile spuma intr-un minut

4. Zeama de lamaie ajuta

Adauga intre o lingurita si o lingura de zeama de lamaie proaspat stoarsa (in functie de cantitatea pe care o prepari). Nu doar ca lamaia va taia putin din dulcele in exces caracteristic bezelelor, dar ajuta si la umflarea mai usoara a albusurilor.

5. Mixarea compozitiei de bezele

Intotdeauna porneste mixerul pe cele mai joase viteze, apoi creste incet, astfel incat bulele de aer sa se dezvolte treptat. Inainte sa adaugi zaharul, da mixerul la maxim.
Adaugarea zaharului (fierbinte, daca asculti sfatul de la punctul 2) se face cand albusurile devin spumoase, dar nu au consistenta. Totodata, adauga foarte treptat si zaharul, lingura cu lingura. Dupa ce ai terminat de adaugat zaharul, continua sa mixezi la viteza mare pentru 6-7 minute, sau pana cand nu mai simti granule de zahar daca iei putina compozitie in mana. Bezeaua ar trebui

6. Colorarea bezelelor

Le poti lasa albe sau le poti face o singura culoare, caci sunt foarte elegante si sigur vor fi apreciate. Insa daca doresti bezele multicolore, e tare usor sa le obtii: intoarce pe dos punga posului cu care planuiesti sa le ornezi si, folosind colorant alimentar, traseaza linii verticale. Dupa ce adaugi compozitia, fiecare bezea va iesi „atinsa” de o pata de culoare.

7. Coacerea bezelelor

In functie de cat de mari sunt bezelele tale, timpul de coacere poate sa difere. Ca punct de reper, pentru bezele de dimensiunea celor disponibile in comert, coace-le pentru 60-70 de minute, la 90 grade (in functie de cuptor). Desertul e gata cand bezelele se desprind foarte usor de pe foaia de copt, odata lasate putin sa se raceasca. Ca si consistenta, bezelele ar trebui sa fie usor crocante la exterior si fragede in interior.

Totodata, e foarte important sa le depozitezi in recipiente inchise ermetic. In caz contrar, risti ca bezelele sa devina gumoase din pricina umiditatii din aer. Depozitandu-le astfel, le poti pastra zile intregi si isi vor mentine prospetimea.

Iata si cateva retete, care sa te inspire.

Citeste si:

5 alternative pentru branza mascarpone

7 sfaturi pentru eclere reusite

Trucuri pentru o pizza reusita

Mai multe articole