Romaneasca
Varză cu afumătură la cuptor
1. Se scoate varza din borcan sau butoi, se lasă câteva ore să stea în apă rece la desărat, apoi se scurge bine în sită şi se taie mărunt. 2. Separat, se taie pieptul de porc afumat, se pune în tigaie şi se rumeneşte. Bucăţile de carne se pun în cratiţa cu varză şi se […]
Rulouri de carne cu varză
1. Carnea tocată împreună cu ceapa tăiată solzişori se pun la călit în ulei. Se adaugă sare şi piper, după preferinţă, şi se lasă să scadă la foc mic. 2. După ce s-a călit, se opreşte focul şi se lasă să se răcească. Se spală mărarul şi pătrunjelul, se toacă mărunt şi se adaugă peste […]
Varză călită la capac
1. Se lasă varza câteva ore în apă rece ca să se desăreze, apoi se stoarce bine şi se taie foarte fin. Se stropeşte cu uleiul de măsline, se amestecă cu piperul boabe şi măcinat, se pune foaia de dafin şi se acoperă cu un capac. 2. Separat, se condimentează muşchiul file şi se bagă […]
Garnitură cu spanac
1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După aceea se scot, se curăţă şi se taie cubuleţe. 2. Separat, se curăţă bine frunzele de spanac, se spală şi se opăresc în apă cu puţină sare. Se scoate spanacul apoi într-o sită şi se lasă să se scurgă. 3. Se […]
Pui umplut cu stafide şi ornat cu portocale
1. Se curăţă puiul bine, se spală, se unge cu unt şi se condimentează cu sare şi piper. 2. Separat, se pune orezul la fiert în apă cu sare şi cu un praf de şofran, pentru culoare. După ce a fiert, se amestecă cu stafidele înmuiate în prealabil, cu usturoiul tăiat rondele, cu migdalele şi […]
Borş moldovenesc cu ciuperci
1. Se curăţă varza şi se taie fideluţă, apoi se freacă cu un praf de sare şi se lasă separat într-un bol, acoperit cu folie. 2. Ardeiul, gogoşarul şi ceapa se curăţă şi se taie fâşii subţiri, apoi se călesc în uleiul de măsline. Se adaugă cartofii, roşiile tăiate cubuleţe, morcovii rondele, orezul ales şi […]
Borş oltenesc cu praz
1. Pentru început, se taie slăninuţa cubuleţe şi se perpeleşte la foc mic. Cubuleţele de slăninuţă se scot din tigaie şi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant. 2. Separat, se curăţă toate legumele, se spală, se taie mărunt şi se pun în oală să fiarbă la foc potrivit. 3. După ce au […]
Borş cu smântână ca în Bucovina
1. Se curăţă legumele, se spală în câteva ape, apoi se pun la fiert întregi ca pentru ciorbă, în apă cu sare şi ulei. Se lasă să fiarbă la foc potrivit. 2. După ce au fiert legumele, se scot într-un bol şi se pasează cu blenderul. Crema de legume se amestecă cu pulpa de roşii […]
Limbă cu porumb
1. Se spală limba şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se lasă la foc mic, se ia spuma şi se acoperă cu un capac. 2. În acest timp, se pregătesc legumele. Se spală boabele de porumb şi de mazăre, apoi se lasă să se scurgă de zeamă. Dacă nu sunt din conservă, […]
Ciorbă ţărănească
1. Se curăţă legumele, se spală, se taie mărunt sau se dau pe răzătoarea mică, apoi se călesc câteva minute în uleiul de măsline. 2. Legumele se pun să fiarbă în apă cu sare şi cu un praf de piper. Se lasă să clocotească la foc mic. 3. Mazărea şi porumbul se trec prin câteva […]