Carne la borcan: 3 varietăți de rețete pentru iarnă

Canned meat in a glass jar on a white wooden table

Sursa: shutterstock

Sezonul rece este pentru foarte multe persoane un prilej excelent de a încerca noi rețete culinare, care mai de care mai inovatoare și delicioase. Fie că este vorba despre murături, zacuscă, gem, compot sau diverse legume și cărnuri, conservarea alimentelor este una dintre cele mai eficiente metode de păstrare a acestor alimente pe parcursul iernii. 

În acest articol îți vom vorbi despre carnea la borcan, care este probabil una dintre cele mai iubite conserve pe care oamenii le consumă iarna. Unii aleg să folosească pește, pui sau porc, pe când alții le încearcă pe toate. Un lucru este cert – rezultatul este fraged, gustos și potrivit atât pentru consumul celor mari, cât și al celor mici. 

Carne la borcan în untură

Untura este una dintre cele mai sănătoase alternative ale uleiului clasic, aceasta provenind direct de la animal și nemaiavând nevoie de procesare suplimentară, decât prin fierbere. Fiind extrem de rezistentă în timp atunci când este depozitată în mod corespunzător, untura este potrivită pentru conservarea cărnurilor pe parcursul iernii. 

În primul rând, trebuie să folosești recipientele potrivite. Poți alege o varietate de capace cu filet twist off pentru borcane, ca să te asiguri că aerul nu pătrunde în interior. Rețeta este una foarte simplă – trebuie să gătești carnea după bunul plac (la cuptor, fiartă sau prăjită), să o tai în bucăți mici și să o așezi în vasul ales. Toarnă apoi untura topită peste, astfel încât acestea să fie acoperite în totalitate și pune capacul. Odată ce s-au răcit, depozitează-le într-un loc ferit de căldură și umezeală.

Carne la borcan marinată

Marinarea cărnii este o altă metodă eficientă de păstrare pe parcursul iernii. Aceasta este potrivită în special pentru pui și porc, pe care trebuie să le fierbi bine în prealabil la foc mic sau cu ajutorul unei oale sub presiune. Rupe apoi carnea în fâșii cu ajutorul unor furculițe și condimenteaz-o după bunul plac cu sare, piper, usturoi, boia, dafin și cimbru. 

Umple borcane-le trei sferturi cu carne și un sfert cu zeama rămasă în urma fierberii și acoperă-le cu o folie de aluminiu pe care o vei înțepa cu o scobitoare, astfel încât să existe aerisire. Bagă borcane-le la cuptor pentru 30 de minute, apoi pune capacele și lasă-le la răcit. Compoziția va deveni gelatinoasă, apoi se va închega și va putea fi păstrată până la 8-9 luni. 

Carne la borcan în suc propriu

Rețeta de carne în suc propriu este similară celei marinate. Pregătește borcanele în care urmează să conservi carnea aleasă și sterilizează-le corespunzător. Taie carnea în bucăți de dimensiunea potrivită și asezoneaz-o cu sare, piper și câteva frunze de dafin. Umple recipientele cu compoziția rezultată și bagă-le la cuptor la temperatură mică timp de câteva ore, până când carnea se gătește și scade în volum. 

Folosește apoi un borcan rezultat pentru a le completa pe celelalte, pune capacul și mai lasă-le în cuptor pentru încă 30 de minute. Odată ce s-au răcit, acestea pot fi păstrate în debara sau în frigider, dacă vrei să le consumi rapid. 

Carnea la borcan este o alternativă eficientă și gustoasă de a avea mereu la îndemână o bază pentru mâncărurile tale. Aceasta este potrivită atât pentru sandwich-uri, paste sau mâncăruri de legume, cât și ca o alternativă sănătoasă a mezelurilor din comerț. 

Mai multe articole