Cărți de Gastronomie Pentru Cei Mici și Mari – Transformă Gătitul Într-un Stil de Viață

Unii oameni consideră gătitul o abilitate care poate fi ușor transformată într-o pasiune. Gătitul îți conferă o stare generală de bine. Gătind acasă, economisești timp, bani și în plus, îți lași creativitatea să își pună amprenta asupra preparatelor tale. 

Cum te motivezi să înlocuiești mesele în oraș cu preparatele culinare de acasă?

Cu toții cunoaștem celebra vorbă “ca la mama acasă”. Aceasta se datorează faptului că mâncarea preparată în bucătăria de acasă are un gust mai proaspăt și mai intens. În plus, rețetele care cândva ți se păreau complexe, devin o joacă de copii datorită cărților de gastronomie care te inspiră să prepari mese mai delicioase decât cele de la restaurant.

1. Îți oferă un echilibru emoțional

Când începi să respecți rețetele din cărțile de gastronomie, devii curios cu privire la textura, proveniența, aroma anumitor ingrediente. Procesul de preparare a alimentelor necesită implicare și putere de concentrare. Te detașezi de grijile cotidiene și măcar pentru câteva minute ești mai relaxat, deoarece atenția ta se îndreaptă de la gândurile negative care îți traversează mintea către preparat.

2. Timp de calitate petrecut cu cei dragi

Gătitul poate avea un efect terapeutic. Te detașezi de grijile de peste zi și te bucuri de rezultatul pregătit cu mâinile tale. Tot terapeutică este și socializarea cu familia sau prietenii alături de care te așezi la masă. Implicarea este și mai mare, deoarece atunci când gătești pentru cineva drag, depui mai mult suflet pentru ca acesta să fie mulțumit.

3. Îți stabilești un nou stil de viață mai sănătos

Gătitul acasă implică un control asupra tipului de ingrediente folosit, asupra cantității, calității și asupra costurilor. Treptat îți alcătuiești un meniu personalizat, selectezi doar ingrediente care îți fac bine, măsori cantitatea de zahăr, ulei, sare și deții astfel controlul propriei sănătăți.

4. Îți dezvolți încrederea în sine

Faptul că te avânți în rețete culinare complexe, că depășești nivelul gătitului de bază, că obții rezultate delicioase ca la restaurant și că aduni laudele celor din jur, toate acestea îți conferă o stare generală excelentă. Ajungi să compui singur propriile rețete, devii mai atent la ingrediente, ai grijă ca alimentația să fie echilibrată, stabilești singur ‘’meniul zilei’’, iar în final economisești considerabil pentru lucruri la care visai de mult timp.

Top 7 cărți de gastronomie care nu trebuie să lipsească din biblioteca ta

Gătitul este considerat o veritabilă artă, deoarece implică îmbinarea perfectă de ingrediente din care să rezulte preparate cu gust unic. Indiferent că gătești pentru pasiunea ta sau pentru un regim de viață sănătos, trebuie să ai în biblioteca personală câteva cărți de bucate prin care să dai ‘’viață’’ unor rezultate uimitoare.

 1. Rețete vegane fără foc, de Ligia Pop

Ligia Pop se numără printre cei mai bine cotați raw vegan chefs din România. Cartea cuprinde zeci de rețete vegane, mixuri fascinante de ingrediente, o paletă de arome fantastică și este concepută pentru persoanele care își doresc un regim alimentar nou, în perioadele de regim sau post.

2. Sucuri din fructe, de Suzannah Olivier

Suzannah Olivier, autoare a peste 15 cărți în domeniul alimentației este totodată un nutriționist reputat. Una dintre supraviețuitoarele cancerului la sân, Suzannah oferă în cartea sa numeroase rețete de sucuri și amestecuri nutritive, cu putere de vindecare și întinerire a pielii.

3. Salate. 365 de rețete pentru fiecare zi, de Georgeanne Brennan

Autoarea este celebră pentru deținerea unei afaceri care implica livrarea de salate la domiciliu. Cărțile sale au fost celebrate prin acordarea de numeroase premii internaționale. Rețetele sunt dedicate celor care preferă preparatele rapide, salatele asezonate cu sosuri care să le potențeze aroma. Mai mult, rețetele sunt prevăzute cu informații referitoare la numărul de grăsimi și calorii.

4. Cursuri de gătit. Manual complet pentru bucătarul de acasă, de Martha Stewart

Martha Stewart este celebră în toată lumea pentru cărțile de gastronomie și emisiunile culinare. Cele peste 200 de rețete au primit cele mai multe aprecieri din partea bucătarilor profesioniști.

5. Secretele lui Gordon Ramsay, de Gordon Ramsay

Gordon Ramsay se numără printre cei mai celebri și totodată extravaganți bucătari de pe glob. Rezultatele sale în domeniul gastronomiei au fost apreciate cu cele 12 stele Michelin câștigate de restaurantele sale din New York și Londra. 

6. Rețete în 15 minute, de Jamie Oliver

Cartea simpaticului bucătar Jamie Oliver te învață pas cu pas cum să transformi alimente de bază, în doar câteva minute, în preparate fantastice. Rețetele prezentate au trecut cu succes testele bucătarilor internaționali.

7. Jamila Cuisine. Cele mai iubite rețete, de Geanina Staicu-Avram

Cartea Geaninei Staicu-Avram, cuprinde nici mai mult și nici mai puțin de 76 de rețete din colecția Jamilei. Rețetele sunt dedicate atât profesioniștilor, cât și amatorilor care urmăresc rețete simple, cu ingrediente de bază pentru toate nivelurile de experiență.

Multe cărți de gastronomie vin la pachet cu trucuri și sfaturi utile pentru a-ți perfecționa tehnicile și care să te ajute să eviți risipa. Poți găsi de la rețete rapide pe care să le prepari în câteva minute, până la cele mai populare preparate inspirate din sute de culturi din întreaga lume. Descoperă colecțiile de cărți de bucate pe books-express.ro care te vor motiva să apreciezi calitatea vieții.

Sursa foto: pixabay.com

Mai multe articole