Ce este dieta paleo si „cu ce se mananca”

Sigur ai auzit de vreo reteta paleo, deseori denumirea fiind asociata retetelor intalnite pe internet. Ce este de fapt dieta paleo, in ce consta si „cu ce se mananca”?
Ei bine, denumirea ei spune multe despre ce presupune, paleo fiind de fapt prescurtarea de la paleolitic. In esenta, acest stil alimentar se axeaza pe includerea in meniul zilnic a produselor si alimentelor pe care oamenii le consumau in paleolitic si excluderea tuturor mancarurilor aparute ulterior.

Ce mancaruri si alimente sunt incluse in dieta paleo

Desi acest regim alimentar este destul de variat si nu poate fi definit foarte clar, in linii mari dieta presupune includerea a cat mai multe fructe si verdeturi, fructe de mare si carnuri cat mai macre, precum si evitarea alimentelor procesate, pline de grasimi saturate, a lactatelor si a cerealelor, dar si a alimentelor bogate in amidon, a cafelei sau a bauturilor alcoolice.
In ceea ce priveste grasimile, cei ce urmeaza dieta paleo trebuie sa excluda grasimile saturate sau sa le evite cat mai mult si sa ia, in schimb, acizi grasi precum Omega 3 din oleaginoase si peste. Desigur, e de la sine inteles ca nici zaharul in forma rafinata nu are ce cauta in alimentatie.

Efectele dietei paleo

Dieta moderna pare a avea rezultate pozitive asupra sanatatii, mai ales ca exclude alimentele procesate, un tip de alimente nociv pentru sanatate dupa parerea unanima a medicilor dieteticieni si nu numai. Printre efectele pozitive resimtite de cei ce urmeaza dieta paleo se numara scaderea in greutate, precum si reducerea riscului de accidente cardiovasculare sau de obezitate.

Cu toate acestea, se pare ca exista si dezavantaje ce trebuie luate in considerare atunci cand optezi pentru acest regim alimentar bazat in special pe proteine din carne macra. In urma excluderii lactatelor din alimentatie pe termen lung, risti sa ai carente nutritionale, precum deficitul de vitamina D sau calciu.

In concluzie, dieta paleo are atat avantaje cat si dezavantaje, insa ce este cert e ca la baza sta un principiu sanatos, excluderea sau limitarea pe cat posibil a alimentelor rafinate si inlocuirea lor cu produse cat mai naturale, precum carnuri macre provenite de la animale crescute cat mai natural.

Mai multe articole