Se intampla mereu: pregatesti niste carbonara, dupa reteta originala, nu cea cu smantana, si te trezesti cu 3-4 albusuri in plus. Sau poate o crema de vanilie pentru prajituri, la care la fel, ai nevoie doar de galbenusuri.
Sau poate faci o maioneza, in apropierea sarbatorilor, cand vrei sa asezi pe masa un platou de salata boeuf. Ce faci cu albusurile ramase? Ei bine, de multe ori ajung sa zaca prin frigider nu? Apoi le arunci de teama ca nu mai sunt bune. Iata cateva idei prin care sa incercam sa diminuam numarul albusurilor aruncate.

Ce poti face cu albusurile ramase de la alte preparate

BEZELE

Pai intai de toate sunt raspunsurile evidente, precum BEZELE! Din 2-3 albusuri poti face bezele cat sa iti saturi toata familia, bezele exact asa cum cumperi din magazin sau de la cofetarie. Totul e sa stii sa le pregatesti corect, asa ca iata o reteta de bezele testata, dupa care sa te ghidezi.

PAVLOVA

Si daca poti face bezele, normal ca poti face si o pavlova cu fructe si frisca, sau poate cu ciocolata! In esenta, e o bezea mare, pe care sa o imparti cu toti cei dragi si sa nu va mai trebuiasca dulce o saptamana.

OMLETA DIN ALBUSURI

Putin mai putin evident, din albusurile ramase de la prajituri si maioneze merge de minune sa faci o omleta doar din albusuri, mult mai saraca in colesterol dar mai bogata in proteine, un preparat prietenos cu silueta. Aici gasesti o reteta de omleta din albusuri, ca sa stii si cum sa o prepari.

NEGRI IN CAMASI ALBE

O prajitura destul de clasica, dar deloc complicata, prajitura asta este usor de facut, dar are nevoie de 6 albusuri, doar pentru stratul alb.

Asa ca, daca iti doresti vreodata sa o incerci, cand ai albusuri si nu stii ce sa faci cu ele e momentul perfect! Vezi reteta de Negri in camasi albe

Le poti congela!

Da, da, albusurile pot fi congelate si folosite apoi, cand vrei tu.
Odata ce le-ai separat de galbenusuri, toarna-le intr-o punga alimentara si sigileaz-o bine.
Da punga la congelator si astfel poti pastra albusurile timp de un an.
Cand doresti sa folosesti albusurile din congelator, pur si simplu scoate-le, lasa-le sa se dezghete lent (pot fi lasate la dezghetat si la frigider), apoi foloseste-le.

Poti pregati bezele cu albusuri congelate?

Din fericire, da! Congelarea nu afecteaza deloc albusurile, in sensul in care sa nu le mai poti folosi pentru a pregati niste bezele delicioase.
Pentru si mai multa siguranta insa, cand bati albusurile, adauga si un strop de otet. Astfel vei stii sigur ca se bat corect si cresc in volum considerabil.

Citeste si: