Nu va lasati pacaliti de dimensiunile ei: aceasta mica tara este un conglomerat de cultura, civilizatie si frumusete a naturii. Iar felurile de mancare cu care va puteti desfata aici sunt absolut divine!
Situata intre Spania si Oceanul Atlantic, Portugalia impresioneaza cu peisajele sale parca special concepute sa invite la explorare: de la plajele ce-ti taie respiratia din Algarve la viile luxuriante din Valea raului Douro si interiorul muntos, presarat cu castele si sate fermecatoare. Iar de adori viata tumultoasa din marile orase, e musai sa faci un popas in Lisabona, capitala asezata la varsarea fluviului Tejo in Atlantic. Stradutele in panta, inguste si pavate cu piatra cubica, acoperisurile portocalii ale cladirilor cararmizii si arhitectura orasului ce imbina maiastru noul cu vechiul iti vor fura inima.
Portugalia gastronomica
Desi bucataria traditionala portugheza variaza foarte mult de la regiune la regiune, exista totusi cateva ingrediente
pe care le puteti gasi in mai toate preparatele. Ceapa, usturoiul si rosiile sunt de obicei folosite in fiecare baza
de mancare, de la caldeirada (tocana rustica de peste) la arroz de marisco (orez cu fructe de mare). Coentros
(coriandrul proaspat) este condimentul preferat, adaugat in aproape orice fel de mancare, fie ca este preparata prin fierbere sau prin prajire. Alte condimente intalnite sunt louro (frunzele de dafin) si oregaos (oregano), dar si andpimentao
doce (boiaua de ardei dulce). Portughezii nu sunt mari amatori de mancaruri picante, insa atunci cand vor sa obtina un fel de mancare mai iute folosesc piri-piri, un ardei iute mic si rosu.
Specialitati de neratat
Acorda alentejana, adica supa de paine, cu usturoi, ulei de masline si coriandru, ameijoas a bulhao pato, scoicile fierte
cu usturoi, vin alb, ulei de masline si coriandru sau bacalhau á bras, cum este denumit codul sotat cu ceapa, cu
cartofi prajiti, oua si masline negre ori bacalhau com natas, cod sarat cu smantana, preparat in stil gratin sunt
numai cateva dintre specialitatile pe care niciun turist nu ar trebui sa le rateze. Fireste, mai trebuie amintite si bifes de atum a Madeirense, adica tonul sotat cu usturoi, frunze de dafin si patrunjel, cozido a Portuguesa, un soi de tocana consistenta din carne de vita, carne de porc, carnati, varza, cartofi si morcovi, dar si francesinha, un tip de sandwich cu friptura, carnati si sunca, acoperite cu branza topita si sos de rosii picant.
Fado, ritmul UNESCO
Nicio vizita in Portugalia nu poate exclude o seara, macar, de fado, ritmul care face parte din Patrimoniul imaterial UNESCO. Restaurantele mici sau mari au reprezentatii in fiecare seara, iar cei care nu au ascultat niciodata muzica interpretata de celebra Amalia Rodriguez sau Mariza vor ramane vrajiti si pe veci indragostiti de acest ritm unic in lume. Sfatul nostru? Savurati muzica traditionala portugheza langa un pahar de vin, specific zonei: Porto sau vinho verde.