Sotata, rumenita sau umpluta cu carne si gatita in cuptor, ceapa da o savoare dulce, usor picanta tuturor preparatelor. Pentru a-si pastra proprietatile si aroma, ceapa trebuie calita doar cateva minute, iar daca o adaugi in borsuri, este bine sa o pui dupa ce au fiert carnea si legumele tari. Cu cat fierbe mai mult, cu atat isi pierde savoarea si substantele nutritive.
Dupa ce o cureti, este bine sa o lasi cateva minute intr-un bol cu apa rece, sa nu te mai usture ochii cand o toci.
Soiuri cu gust deosebit
Ceapa alba cu coaja galben-maronie este folosita indeosebi ca leguma de baza in mancaruri, dar sunt multe alte soiuri cu arome deosebite care se potrivesc mai degraba cu salatele fine, cu placintele sau cu muraturile. Ceapa rosie, mai dulce decat cea alba, este preferata multor gurmanzi pentru salatele proaspete de legume. In plus, culoarea ei da o nota apetisanta oricarui preparat. Ceapa salota sau hasma, de dimensiune mai mica, da o savoare placuta umpluturilor si poate fi folosita la placintele cu carne. Iar arpagicul, varietatea cea mai mica, merge de minune murat la salatele de iarna.
Cum pastrezi ceapa
O leguma suculenta si puternic mirositoare, ceapa uscata se pastreaza cel mai bine intr-un loc racoros si bine aerisit. Daca ai curatat-o de coaja si nu mai vrei sa o consumi, o poti pastra la frigider bine ambalata in folie de plastic sau de aluminiu, sa nu isi raspandeasca mirosul catre celelalte alimente. Dar in felul acesta, ceapa se dezhidrateaza rapid si nu rezista decat doua sau trei zile. Daca pastrezi ceapa in camara, depoziteaz-o in ladite sau cosuri de lemn, sa fie bine aerisita, si ai grija ca temperatura medie sa fie cuprinsa intre 10 si 15°C. Daca vrei sa o impletesti in funie, alege numai bulbii bine uscati si sanatosi, care sa nu fie atinsi de mucegaiuri.