Electrocasnicele încorporabile se află în topul preferințelor celor care amenajează. Oferă un aspect modern, sunt practice și se încadrează cu mult mai bine în decor. Cu toate acestea, pentru a-și păstra aspectul în timp trebuie întreținute corespunzător. Rezultatul întreținerii cu o soluție curățat plita inducție specială e superior față de cel obținut prin utilizarea unor detergenți de vase, spre exemplu.

În primul rând, trebuie să știi că pentru fiecare tip de produs există soluții de curățare speciale. Cu toate că majoritatea oamenilor au tendința de a cumpăra produse de curățare potrivite pentru mai multe suprafețe, acest lucru nu funcționează întotdeauna. Fie rămân pete, fie nu se curăță în totalitate murdăria, fie se distruge finisajul respectivului obiect. Acest lucru se datorează materialelor din care sunt fabricate electrocasnicele. 

Prin ce se deosebește o plită ceramică față de cea de inducție?

Cele două tipuri de plite se diferențiază prin modul de funcționare și materialul din care sunt fabricate. Plitele vitroceramice se încălzesc sub acțiunea energiei electrice la temperatura dorită. Sunt formate dintr-o sticlă ceramică în partea superioară, sub care se regăsesc elemente de metal spiralate. Acestea se încălzesc și transmit mai departe căldura către sticla ceramică, care la rândul ei încălzește vasele de gătit.

Pe de altă parte, plitele cu inducție au un principiu de funcționare total diferit. Elementele spiralate sunt înlocuite de electromagneți puternici. Odată activați, generează un câmp magnetic ce încălzește direct vasul și nu suprafața plitei. 

Ambele variante reprezintă o opțiune modernă pentru bucătării. Prin urmare, atunci când te decizi să achiziționezi o astfel de plită, decizia îți aparține în totalitate, fără a fi influențată semnificativ de părerile celorlalți. 

Ce soluții de curățare sunt recomandate pentru plita ceramică și cea cu inducție?

Pentru a curăța eficient cele două tipuri de plite este indicat să folosești soluții de curățare adecvate. În magazine există detergenți de curățare speciali pentru plite, care au ingrediente active ce curăță în profunzime și nu deteriorează suprafața acestora. 

E important de menționat faptul că atunci când folosești o soluție de curățat plita pe inducție sau pe cea vitroceramică, pe lângă faptul că vei putea întreține corespunzător aparatul electrocasnic, îi vei oferi un plus de strălucire și de protecție. Trebuie să ai totuși grijă să le utilizezi corespunzător. Spre exemplu, o soluție de curățat plita vitroceramică nu funcționează la fel precum una pentru vase sau pentru cuptor, motivul fiind diferența dintre tipurile de materiale. 

Pași de urmat pentru a curăța plita fără sa o zgârii

Pentru a întreține corespunzător o plită fără să o zgârii și fără să-i fie afectată suprafața, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Așadar:

  • În primul rând, folosește o soluție de curățare specială și evită să utilezi alți detergenți care pot afecta suprafața plitei. Dacă nu știi cu ce se curăță plita electrică, pe eticheta produsului de curățat găsești întotdeauna informațiile cu privire la suprafețele pentru care se pretează.
  • Soluția de curățat se aplică doar atunci când suprafața plitei este rece.
  • Pentru a nu zgâria suprafața plitei, folosește o lavetă moale sau un burete care să nu fie abraziv. Evită să folosești obiecte ascuțite pentru a îndepărta urmele de arsură.
  • Soluția de curățat plita se pulverizează de la o distanță de aproximativ 20 cm. Se lasă să acționeze pentru câteva minute, după care se curăță plita cu ajutorul lavetei umede prin mișcări fine. La final se clătește, după care se șterge cu o lavetă din microfibră curată și uscată. 

Pentru a întreține cât mai ușor plita, alege să o cureți după fiecare utilizare. În caz contrar, murdăria se va acumula pe suprafața plitei și va fi mai dificil de îndepărtat ulterior.