Iscusitul Chef Foa, pe numele sau complet Florin Scripca, ne impartaseste din experinta acumulata in cei peste 15 ani de cand profeseaza in domeniul gastronomiei. Pe micile ecrane il puteti vedea in juriul deja celebrului concurs „MasterChef”, ajuns la al saselea sezonul.
Emisiunile de toamna au inceput, la fel si „MasterChef” (PRO TV). Care sunt punctele forte ale show-ului actual?
Regulile noi, concurentii care sunt foarte motivati si pasionati, probele care sunt, de asemenea, noi si surprinzatoare si un juriu de exceptie.
Te-a lasat vreun concurent fara replica pana in acest moment?
Nu am trait inca aceasta experienta, dar o astept cu nerabdare.
Ai o experienta de peste 15 ani si ai lucrat in bucatarii de prestigiu ca „Jamie Oliver’s Fabulous Feasts”, „La Cantine du Faubourg” etc. Cat te-au imbogatit aceste experiente?
Exprientele de genul acesta contribuie foarte mult la bagajul de cunostinte. Ele raman in arsenalul meu si atunci cand e nevoie sa apelez la artileria grea, toate acestea imi vin natural. In plus, reusesc sa completez si cu farmecul personal.
Consideri ca in Romania consumatorii si-au schimbat gusturile in ultimii ani?
Da, exista o evolutie vizibila. De aici rezulta si fenomenul deschiderii a tot mai multe restaurante concept. Oamenii sunt mai curiosi si deschisi sa incerce gusturi noi, sa experimenteze.
Avand in vedere ca se promoveaza mult alimentatia sanatoasa, ti se pare ca oamenii mananca cu mai multa atentie?
Cine isi permite alimente BIO este privilegiat, insa exista foarte multe surse locale de ingrediente crescute corect si cred ca ar trebui sa ne concentram pe „ograda” noastra. Se mananca cu atentie acolo unde oamenilor le pasa de ceea ce vand fara sa faca unele compromisuri care pun in pericol calitatea mancarii. De exemplu, la locatia noastra din cadrul unei scoli private, oferim copiilor o masa echilibrata si educam in acelasi timp, le povestim despre ingrediente, metode de gatire si observam ca sunt foarte deschisi. Cat despre promovarea alimentatiei sanatoase, e bine sa o incurajam, dar oferind informatia corecta si pe intelesul tuturor.
Ce ponturi le-ai da incepatorilor in ale gatitului corect?
Sa studieze tehnici de gatit si sa fie constienti ca doar prin „trial and error” (n.r.: incercand si gresind) pot invata sa gateasca singuri.
Dar gospodinelor care vor sa isi impresioneze sotul sau invitatii?
Sa incerce intotdeauna sa ii surprinda!
Ce criterii trebuie sa indeplineasca un bucatar care doreste sa lucreze in echipa ta?
Sa isi doreasca sa gateasca, sa vrea sa evolueze si sa fie dispus sa faca sacrificii pentru a-si indeplini visul. Orele de munca in bucatarie sunt lungi.
Cum ar trebui sa fie jumatatea lui Chef Foa in privinta artei culinare?
Cum este acum e perfect! O gurmanda convinsa, care respecta ingredientele.
Cu Chef Patrizia si Chef Adrian Hadean esti si prieten? Va consultati si in afara concursului Mastechef?
Prieteni e putin spus. S-a legat intre noi o relatie stransa, din care face parte si gurmandul prezentator la show-ului, Razvan Fodor. Suntem o familie. Sigur, ne consultam si in afara concursului si avem grija unul de celalalt.
✽ Voia buna si ingredientele combinate dupa preferinte personale
„Cand gatesti cu voie buna, starea de spirit se regaseste in mancare. De asemenea, este bine sa mananci incet si sa mesteci bine si sa fii curios in bucatarie. Cand combini ingrediente dupa bunul plac, rezultatul nu poate sa fie decat unul de gust bun.”