Porumbul este una din cele mai întâlnite plante din România, căci acesta se regăseşte pe mai bine de 30% din totalul suprafeţelor arabile de pe teritoriul ţării noastre. Explicaţia este simplă, aceste seminţe conţin în compoziţia sa chimică hidrocarburi, amidon, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu, dar şi vitaminele B şi E, iar toate acestea fac din porumb o plantă cu o mulţime de utilizări. Aceste seminte porumb sunt utilizate atât pentru alimentaţia oamenilor, pentru asigurarea hranei zilnice pentru animale şi păsări, cât şi pentru obţinerea etanolului, a polimerilor biodegradabili şi multe altele, prin urmare cultivarea acestei plante este o idee de afacere bună şi mai ales profitabilă.
Datorită uşurinţei cu care este plantat, recoltat, depozitat şi livrat, porumbul a devenit în timp un reper atât în agricultura românească, cât şi agricultura mondială. Dar de-a lungul timpului îmbunătăţirea calităţii acestor seminţe, atât pentru diversificarea utilizărilor, cât şi pentru creşterea valorii economice a acestora, a devenit o preocupare mondială. Iar dacă îţi doreşti să măreşti capacitatea de producţie a seminţelor de porumb, dar şi să te asiguri ca ele vor rezista în faţa bolilor şi dăunătorilor, atunci cu siguranţă trebuie să alegi cu grijă hibrizii de porumb, astfel încât să obţii un echilibru între capacitatea de producţie şi indicatorii de calitate.
Prin urmare, hai să vedem care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când alegi seminţele de porumb astfel încât să creşti producţia fără a face rabat de la calitate.
- Productivitate
Atunci când alegi seminţele de porumb trebuie să ai în vedere un factor important, şi anume: productivitatea. Însă trebuie să ştii că productivitatea seminţelor ţine de mai multe aspecte, cel mai important fiind marcat de adaptabilitate. Mai precism ai nevoie de seminţe de porumb care să aibă o toleranţă ridicată la secetă şi arşiţă. Chiar dacă vorbim despre o cultură irigată, plata trebuie să fie capabilă să îşi administreze în mod eficient necesarul de apă – cea mai importantă resursă naturală pentru dezvoltarea sa armonioasă. Mai mult decât atât, viitoarele plante trebuie să reziste şi perioadelor lungi în care sunt expuse unor temperaturi ridicate, căci doar aşa vei putea obţine o producţie generoasă.
Un alt aspect important de reţinut este faptul că gama de hibrizi de porumb trebuie schimbată în fiecare an. De ce? Pentru că în mare parte, noii hibrizi au un potenţial productiv mai ridicat decât cei care sunt prezenţi pe piaţă de câţiva ani.
- Rezistenţă
Chiar dacă am pomenit şi anterior despre rezistenţa seminţelor de porumb, este important să reţii faptul că produsul ales pentru cultivare trebuie să reziste cu brio la arşiţă şi secetă. La noi în ţara au fost remarcate schimbări semnificative în ceea ce priveşte clima, înregistrându-se în ultimii ani temperaturi record în sezonul cald. Prin urmare, gradul de rezistenţă al seminţelor de porumb atât la secetă, cât şi la arşiţa este un aspect de luat în calcul.
- Însămânţarea
Trebuie să ştii că unele seminţe de porumb au fost create pentru a rezista în faţa temperaturilor ridicate şi în faţa perioadelor de secetă şi iar alţi hibrizi au fost creaţi pentru a evita aceste perioade critice în dezvoltarea plantelor tocmai pentru că au fost însămânţaţi timpuriu. Însă trebuie să ai în vedere că însămnţarea timpurie poate fi riscantă mai ales dacă nu poţi stabili cu exactitate perioadele de secetă.
- Rezistenţa la dăunători şi diverse boli
Nu este o noutate pentru nimeni că atunci când cultivăm o plantă, indiferent de tipul ei, ne dorim ca aceasta să reziste în fata bolilor şi a dăunătorilor. Cei mai întâlniţi agenţi patogeni care afectează culturile de porumb sunt tăciunii şi sfâşierea frunzelor. Prin urmare, pentru a asigura o recoltă mare şi de calitate, este necesar să alegi seminţe de porumb care sunt rezistente la principalele categorii de boli şi, bineînţeles, dăunători.
- Utilizarea recoltei
Înainte de achiziţionarea seminţelor de porumb trebuie să stabileşti foarte clar modul în care recolta va fi utilizată. Spre exemplu: dacă îţi doreşti ca producţia să fie utilizată în hrana animalelor şi a păsărilor, hibrizii aleşi trebuie să aibă un procent ridicat de azot şi să fie rezistenţi la principalele categorii de boli care pot afecta planta şi viitoarele seminţe.
Un alt aspect pe care nu trebuie să îl ignori este modul în care vor reacţiona boabele atunci când sunt recoltate, mai precis pe piaţa sunt unii hibrizi ale căror boabe se sparg atunci când sunt recoltate. Acest lucru va afecta producţia încă din momentul culegerii, până în momentul depozitarii şi livrării.
- Uscarea boabelor
Dacă deţii o uscătorie şi te ocupi şi de acest aspect ştii că uscarea boabelor este un factor important încă din momentul în care alegi hibrizii de porumb. Trebuie să ştii ca seminţele au caracteristici diferite de maturitate, prin urmare şi potenţialul de uscare a boabelor este extrem de diferit. Mai trebuie să ştii că hibrizii timpurii se usucă într-o proporţie mai mare pe teren, în timp ce seminţele tardive au un potenţial mai mic de uscare, dar şi o productivitate mai mică atunci când temperaturile sunt mai mici.
Chiar dacă porumbul se cultivă cu uşurinţă, iar producţia este una profitabilă, înainte de cultivare ar trebui să ai în vedere câteva aspecte importante, şi anume: calitatea solului pe care vei planta seminţele, condiţiile meteo din zona respectivă, suprafaţa terenului şi bugetul. Alege cu grijă seminţele pentru că de ele vor depinde producţia şi încasările tale.