Guliile dulci, cu un gust apropiat de cel al ridichilor, sunt inrudite cu varza sau conopida si sunt deosebit de gustoase. Cu toate acestea, modul in care sunt preparate in bucataria romaneasca este destul de sarac.
Desi se gasesc iarna din abundenta si reprezinta o sursa bogata de vitamin si mineralele, multe gospodine se feresc sa gateasca gulii. Ele pot fi consummate fie crude, curatate de coaja si stropite cu putina zeama de lamaie, dar si coapte la cuptor, umplute fie cu carne, fie cu un amestec delicios de legume si orez.
Data pe razatoare, gulia imbogateste gustul salatelor de cruditati la care se pune de obicei morcov, telina si mere. Este indicate la orice varsta, indeosebi copiilor, deoarece combate rahitismul, dar si tinerelor care vor sa isi pastreze silueta, pentru ca are un continut scazut de calorii.
✽ Cum sa alegi guliile
Ai grija sa cumperi gulii mari, cu frunze fragede si coaja sanatoasa, de o culoare verde deschis. Gulia nu trebuie sa fie lovita, ingalbenita sau patata. Ea poate fi pastrata in frigider, in compartimentul pentru legume, timp de aproape o saptamana, inainte sa se deshidrateze.
Pentru a pastra guliile mai mult timp, pot fi decojite, taiate felii si congelate. Astfel, feliile de gulii pot fi folosite la mancarurile gatite in cuptor sau la supe.
Citeste si:
Cum alegi si pui varza la murat
Cum cureti o rodie in 2 minute