Exista o mare diversitate de orez in comert si poate ti s-a intamplat si tie sa cumperi un anumit tip, care n-a fost insa potrivit pentru preparatul tau. Ar fi bine sa stii ca nu orice fel de orez este bun pentru pilaf sau pentru celebrul risotto. Iata cum sa faci diferenta!
✽ Orezul cu bob rotund
Contine o mare cantitate de amidon si are o textura cremoasa. Se foloseste pentru risotto, orez cu lapte sau pilaf, la sarmale si perisoare.
✽ Orezul cu bob lung
Este cel mai versatil tip de orez, fiind potrivit pentru mai multe feluri de mancaruri. In timpul prepararii, boabele se separa, ceea ce-l face aspectuos si gustos.
✽ Orezul basmati
Are grauntele lung si subtire, iar atunci cand se prepara, boabele lui raman dezlipite si uscate. Este potrivit pentru salate sau ca garnitura la peste.
✽ Orezul salbatic
Este inchis la culoare si are textura mai dura, de aceea are nevoie de un timp de fierbere mai mare (45-60 de minute). Gatit, devine pufos, iar boabele sunt separate. Este potrivit pentru umpluturi si salate, de obicei in amestec cu alte tipuri de orez.
✽ Orezul prefiert
Acesta este supus unui tratament cu vapori de apa ceea ce ii confera o culoare galbuie, dar si o fierbere rapida. Avand grauntele gros si lung, se recomanda folosirea acestuia la paella, pilafuri si garnituri.
✽ Orezul ecologic
Este cel cultivat in mod natural, fara a se utiliza pesticide. Are bobul rotund si se poate folosi la fel ca si orezul cu bob rotund.
Stiai ca…
… dovezile arheologice din China si India atesta existenta orezului de aproape 7000 de ani?
… orezul este frecvent intalnit in meniul a doua treimi din populatia lumii?
… exista mai mult de 40.000 de varietati distincte de orez?
Citeste si:
3 secrete pentru a alege pepenele perfect
Cum gatesti la abur folosind hartie de copt
5 moduri in care poti economisi la cumparaturi