Am avut dubii inainte de a-mi cumpara un mixer vertical. Aveam deja acasa un blender clasic, genul cu pahar inalt, un mixer de mana si un robot de bucatarie. Ce poti face cu un mixer vertical si nu poti cu unul din celelalte 3 electrocasnice? Ei bine, multe!

Ce poti face cu un mixer vertical

Sosuri de casa, maioneza in 30 de secunde

In primul rand, imi statea de mult gandul la posibilitatea de a face maioneza in 30 de secunde. Cu mixerul de mana poate dura si 30 de minute, in functie de puterea lui. La robot imi ia cam 10 minute pentru o maioneza de salata de boeuf.
Insa cu cel vertical chiar poti face o maioneza in 30 de secunde si asta e garantat un avantaj. Am incercat, functioneaza si-ti iese o maioneza de casa de nici nu-ti dai seama ca nu ti-ai tocit incheieturile sa o faci.

Si nu merge sa faci doar maioneza! Iti iese un sos salsa tare bun, daca nu tii sa tai rosiile bucatele (unii asa prefera). Merge sa faci si pesto de casa, iese tot o bunatate! Apoi sunt supele-crema…

Supe-crema de legume

Eu una ador retetele de supa-crema, insa de multe ori, cand ma gandesc sa prepar o supa crema, ma las pagubasa. Tot gandul ca trebuie sa stau sa mut legumele fierte in bolul blenderului, ca apoi sa le mut intr-o alta cratita si sa mixez urmatoarea transa ma descurajeaza mai mereu.
Apoi vine curatarea blenderului, care nu-i niciodata treaba usoara. Mereu raman putine legume pasate in te-miri-ce dunga iesita in relief pe care n-ai vazut-o.

Cu mixerul vertical, altfel discutam: fierbi legumele in cratita ca de obicei, le scurgi si bagi direct mixerul in cratita. Desigur, o conditie esentiala ar fi sa nu folosesti o cratita de teflon, ca-ti va parea rau de ea.

In esenta, treaba e gata mult mai repede, mult mai usor, cu mai putine vase de spalat.

Cel mai fin piure de cartofi

N-ai mancat niciodata piure fin daca nu l-ai incercat facut cu mixerul vertical. Atentie, e nevoie de mult mai putin lapte sau unt, asa ca pune treptat, in functie de consistenta.
Ti-am zis ca e gata mult mai repede asa? In loc sa faci vechea miscare sus-jos cu ustensila de piure, cu mixerul in maxim 60 de secunde e gata garnitura!

Clatite si gofre

La aluatul de clatite si gofre, de regula scot telul, ca sa nu mai montez mixerul. E mai simplu asa, insa dureaza ceva mai mult.
Cu mixerul vertical insa, e mai simpla treaba: doar combini ingredientele intre ele, le mixezi putin intr-un vas adanc (sa nu imprastii compozitia in toate directiile) si-n maxim 1 minut ai aluatul gata. Si sigur iti vor iesi mai pufoase clatitele sau gofrele, deoarece mixerul vertical incorporeaza foarte mult aer in compozitie.

Frisca

Nu mica mi-a fost mirarea sa aflu ca si frisca merge batuta tare bine cu mixerul vertical. La fel ca si in cazul clatitelor, treaba e gata in maxim un minut si cu minim de vase murdare. In final, asta inseamna optimizarea in bucatarie: o treaba cat mai bine facuta, cu cat mai putine vase de spalat, nu-i asa? 😀

Cum iti alegi mixerul vertical

Dupa cum ati observat, n-am mentionat nicio firma, si nici n-o voi face. Asta nu este un advertorial, ci un articol de sfaturi practice. E important insa ca atunci cand te hotarasti ca iti trebuie si vrei sa iti alegi un mixer vertical, sa tii cont si de brand.

Regula mea, pentru mai toate electrocasnicele? Sa fie o firma de care si mama sa fi auzit. In rest, ca una-i chinezeasca, ca alta e mai scumpa, acestea-s detalii care tin de fiecare buzunar si cumparator.

O alta regula, mai ales in privinta acestui tip de mixer, e o putere cat mai mare (W). De regula acestea sunt si mai scumpe, insa daca te bucuri la un chilipir slab, s-ar putea sa descoperi ca miroase a incins daca il soliciti putin mai mult.

Important ar fi sa gasesti un mixer cu pahar (zis si bol) si, eventual, cu accesorii suplimentare. Paharul iti este foarte util pentru sosuri in mod deosebit, daca nu vrei sa redecorezi bucataria de fiecare data cand folosesti mixerul vertical.