Cum deosebesti ciocolata reala de cea sintetica


Probabil nu stiai asta, insa o buna parte din ciocolata pe care o gasesti disponibila pe rafturile supermarketurilor nu este ciocolata adevarata. Ce inseamna asta? Ei bine, iti vom dezvalui in randurile de mai jos.

De multe ori, ceea ce numim noi ciocolata este o imitatie, ce are aroma mult mai slaba in comparatie cu ciocolata reala si care nu prezinta beneficii reale pentru sanatate.

Ciocolata de sinteza poate fi gasita ca atare, ascunsa printre diferite branduri mai mult sau mai putin cunoscute, dar este cel mai adesea un ingredient principal in deserturile cu ciocolata (precum briosele si alte produse de patiserie).

Care sunt diferentele dintre ciocolata reala si cea de sinteza

Sunt mai multe moduri in care iti poti da seama daca ce ai cumparat este ciocolata sau nu. Daca vorbim de tablete intregi, adesea acestea sunt mai ieftine. In al doilea rand, ciocolata reala are trecute printre ingrediente „unt de cacao”. In lipsa lui, se poate spune cu siguranta ca ciocolata nu este autentica, iar in locul untului de cacao vei regasi grasimi vegetale, mult inferioare din punct de vedere nutritiv.

Un alt mod de a-ti da seama daca ai de-a face cu un fals, este sa observi temperatura la care ciocolata incepe sa se inmoaie. Ciocolata reala incepe sa se inmoaie la temperatura camerei, deci ti se topeste in mana, pe cand cea pe baza de grasimi vegetale are un punct de topire mai ridicat si nu se inmoaie la fel de usor.

Un alt aspect demn de mentionat este faptul ca nu exista ciocolata alba naturala. Desi aceasta contine adesea unt de cacao, antioxidantii si alti nutrienti prezenti in ciocolata neagra nu se regasesc in varianta alba, iar acest lucru se intampla in urma procesarii, ce are rolul de a albi untul de cacao si a-i elimina aroma pregnanta.

Ce e mai bine sa alegi?

De cele mai multe ori, alegerea corecta este ciocolata cu o cantitate cat mai mare de unt de cacao, astfel ca adesea cea mai buna ciocolata este cea cat mai neagra (mai ales pentru sanatate). Totodata insa, este foarte important ce urmeaza sa faci cu ea, caci varianta cu grasimi vegetale este mai buna cand vine vorba sa o topesti pentru a glazura/orna, caci isi mentine forma mult mai bine ulterior si e mai putin probabil sa o arzi, incercand sa o topesti.

Citeste si:

5 moduri in care poti economisi la cumparaturi

Ce este dieta paleo si “cu ce se mananca”

5 alimente pe care sa NU le consumi seara

Mai multe articole