La prima vedere ai crede ca a fierbe un orez perfect e floare la ureche: ce mare branza, il pui in apa, il pui la fiert! Ei nu chiar. Daca vrei ca orezul pe care il pregatesti sa fie perfect fiert si sa nu se lipeasca bob de bob, sunt doua aspecte de care trebuie sa tii tot timpul cont.
Spala si inmoaie orezul inainte de fierbere!
Lasa orezul la inmuiat in apa suficienta pentru minim o ora, inainte de a-l gati.
Arunca apoi apa tulbure (si plina de amidon!), si clateste orezul in mai multe ape, pana devine mai limpede.
Uita de raportul 1:3
Multi oameni fierb orezul in raport de 1:3, adica o parte de orez la trei parti de apa.
In aceste proportii, cantitatea de apa este putin prea mare pentru orezul fiert.
Foloseste in schimb un raport de 1:2, adica doua parti de apa pentru fiecare parte de orez.
Ai sa observi ca bobul de orez se fierbe perfect, nu ramane tare, insa nici nu se inmoaie incat sa se lipeasca de celelalte boabe de orez.
Aceste doua sfaturi sunt indicate atat in cazul orezului alb, dar mai ales in cazul orezului integral, care este si mai sanatos pentru organism.
Daca le vei aplica, vei vedea cat de usor e sa obtii un orez pufos, fiert perfect si care nu se lipeste!