Cu siguranta ai auzit de rubarba, dar cat de des ai folosit-o in preparatele pe care le gatesti? Daca nu te numeri printre fanele acestei plante, pentru ca nu cunosti prea multe detalii despre ea, informatiile urmatoare te vor convinge sa incerci sa gatesti cu rubarba, macar o data.
Specifica bucatariei englezesti, rubarba este mai putin folosita in gastronomia romaneasca, desi este o planta bogata in nutrienti si saraca in calorii. Cu toate acestea, femeile din Vestul tarii o folosesc in diverse preparate culinare, in special in deserturi. Rubarba are un gust acrisor, ceea ce o face potrivita pentru prepararea dulciurilor de vara, cand de altfel, se si recolteaza.
Ce se foloseste de la rubarba?
Pentru preparatele culinare se folosesc numai tijele, care trebuie sa fie ferme, grele si lucioase. Acestea au o culoare care poate sa varieze de la roz deschis pana la roscat-violaceu. Pielita aceasta subtire si colorata se curata cu ajutorul unui cutit, inainte de preparare. Din tijele de rubarba se prepara compoturi, dulceata, suc, peltea, jeleuri, serbeturi, marmelade.
Rubarba se foloseste la prajituri, tarte, inghetate, dar poate fi utilizata si pentru prepararea de aperitive, in stare proaspata, sau ca garnitura, sub forma de sosuri la mancaruri de legume sau carne. Gustul ei acrisor o face potrivita si pentru acrirea ciorbelor.
Mare atenţie!
Frunzele de rubarba sunt toxice, si deci necomestibile.