Dintre toate modurile in care poti gati, prepararea alimentelor la abur e de departe cea mai sanatoasa. Adesea, insa, alimentele ies moi si gustul le cam lipseste, insa nu si cu aceasta metoda de gatit la abur. Avantajul ei este ca poti pregati cam orice astfel si poti sa alaturi garnitura felului principal, incat sa castigi timp pretios.

Pentru a pregati o cina completa, gata de bagat la cuptor, in doar cateva minute, ai nevoie de doar 3 obiecte: hartie de copt, foarfeca si o tava.

Cum trebuie sa procedezi

1. Deruleaza o lungime considerabila de hartie de copt, aproximativ 1.5-2 m pe lungime. Impatureste-o o data si, pornind din partea opusa indoiturii, dintr-unul din colturi, rotunjeste hartia folosind foarfeca, dandu-i forma unei jumatati de inima.  Deschide hartia si unge-o pe ambele parti cu ulei.

2. Asaza in mijlocul „inimii” fileul de somon sau orice alta carne la alegere, alaturi de legumele preferate (broccoli, sparanghel, cartofi, eventual prefierte pentru 2-3 minute) si potriveste de sare, piper, condimente si verdeturi. Stropeste ingredientele cu putin ulei de masline si impatureste hartia la loc, asa cum era cand ai taiat-o.

3. Pornind din extrema rotunjita a hartiei, impaturese cele 2 straturi catre interior, cate 2-3 cm, cuprinzand cu fiecare impaturire si vechea indoitura, pana cand ajungi in capatul ascutit al jumatatii de inima, unde e necesar sa impaturesti toata hartia ramasa si sa indoi marginea, apoi sa o bagi dedesubt.

4. Aceasta tehnica asigura prepararea alimentelor uniforma si rapida la abur, iar impaturirea are rolul de a etanseiza hartia. Daca ai procedat corect, hartia ar trebui sa se umfle cand o bagi la cuptor si sa semene cu un balon. Dupa 20-25 de minute la foc mediu poti scoate tava. Lasa hartia sa se dezumfle, iar daca preferi ca cina ta sa fie mai rumena, cu o crusta crocanta, baga tava din nou la cuptor, de data aceasta fara hartie, pentru alte 5 minute la foc iute.