Martipanul este, alaturi de pasta de zahar, probabil unul din cele mai folosite moduri de a finisa torturile si prajiturile din cofetarii. Este usor de prelucrat daca prinzi putina dexteritate, iar tortul are un aspect perfect, profesional, de nici nu-ti va veni sa-l tai dupa finisare. Uite cat de usor este sa imbraci tortul in martipan.
Ingrediente necesare/ustensile necesare
- martipan (click pt reteta) – pentru un tort de 26-30 cm diametru, ai nevoie de 1,5 kg de martipan
- 5-6 linguri dulceata de caise/alte fructe
- tortul pe care urmeaza sa-l imbraci
- zahar pudra
- un sucitor
- o pensula culinara
Cum procedezi pentru a imbraca tortul in martipan
1. Framanta martipanul pentru 1 minut pe blatul presarat cu zahar pudra din belsug, pentru a-l face maleabil si a evita crapaturile. Da-i o forma rotunjita si nedeta, apoi intinde-l cu succitorul, astfel: intinde intr-o directie si imediat roteste martipanul. Intinde din nou si roteste-l, continuand asa pentru a pastra forma rotunda a martipanului.
2. Pune dulceata intr-un castron si incalzeste-o la bain marie sau la microunde. Unge tortul cu dulceata (ideal e sa eviti fructele, sa ungi doar cu zeama din dulceata), pentru ca martipanul sa adere mai bine la tort.
3. Cand ajunge la o dimensiune cu 4-5 cm mai mare decat ar fi necesar pentru a acoperi tortul, ruleaza cu grija martipanul pe sucitor si deruleaza-l apoi pe deasupra tortului, pornind dintr-o margine.
4. Odata asezat martipanul, nu il mai misca pentru a-l repozitiona. In schimb netezeste cu mainile partea superioara a tortului, pentru a elimina bulele de aer. Coboara apoi pe lateralele tortului netezind din aproape in aproape.
5. Ridica din cand in cand marginile martipanului, daca e nevoie, pentru a-l rearanja si a scoate aerul de sub el. Netezeste-frecand cu mainile de jur imprejurul tortului (o spatula speciala ar fi de ajutor, insa nu obligatorie). Odata netezit tortul, taie excesul de martipan folosind un cutit
Cum imbraci cu martipan un tort patrat
Daca nu ai folosit o forma rotunda de tort, ci una patrata, iata cum trebuie sa procedezi:
- Din momentul in care ai terminat de framantat martipanul, da-i o forma cat mai patratoasa. La fel ca in cazul tortului rotund, intinde pasta rotind-o permanent, pentru a-si mentine forma patrata.
- Cand ai ajuns la dimensiunea potrivita (+4-5 cm in jurul tortului), ridica martipanul pe sucitor si desfasoara-l pe tort. Netezeste usor partea superioara, apoi imediat netezeste colturile, cu palmele indoite, apoi cu podul palmei.
- Dupa ce ai definit bine colturile, poti continua cu laturile in acelasi mod in care ai face-o daca tortul ar fi rotund.
Citeste si:
Cum sa ornezi tortul cu trandafiri
Cum sa ornezi tortul folosind folia de impachetat
9 sfaturi pentru torturi perfecte