Proaspata sau maturata, branza se altereaza in cateva zile, daca nu este pastrata in conditii prielnice. Ambalajul, umiditatea si temperatura sunt esentiale pentru conservarea branzeturilor.
✽ Ambalajele potrivite
Adesea, branza este pastrata in frigider, in sertarul pentru legume. De cele mai multe ori, insa, se usuca si crapa sau mucegaieste, daca nu este ambalata corect. Taie calupurile mari in bucati potrivite si impacheteaza-le pe fiecare in hartie de copt sau in hartie cerata. Folia de plastic este si ea indicata, dar pentru o scurta perioada de timp. O alta solutie este panza de bumbac, potrivita pentru branzeturile cremoase, dar aceasta trebuie umezita zilnic.
✽ La saramura
In borcane sau in butoiase de lemn, branza pusa la saramura va ramane gustoasa si aromata mult timp. Este recomandat sa faci o saramura concentrata, din 200 g de sare la un litru de apa, si sa o fierbi inainte de a conserva branza. Se toarna, apoi, saramura peste bucatile de branza si se acopera recipientul cu un capac. Se pastreaza la rece, sa nu se inmoaie.
✽ La congelator
Branza de burduf sau branzeturile grase se pastreaza bine la congelator cateva luni. Branza de burduf mai poate fi pastrata la borcan, indesata bine cu o lingura de lemn, sa nu ramana deloc aer intre straturi, si acoperita cu untura.