Ai incercat vreodata sa faci iaurt de casa? Este extrem de simplu, iar pe timpul verii practic poti spune ca se face aproape singur. Urmeaza instructiunile de mai jos si prepara cel mai cremos iaurt de casa la tine in bucatarie, cu doar 2 ingrediente.

Ingrediente necesare pentru a prepara iaurt de casa cremos si gros

  • 1 L lapte integral
  • 2 linguri cu varf iaurt preferat
  • un praf sare

E important sa alegi un iaurt simplu, fara zahar, fructe sau alte arome, care sa fie bogat in fermenti naturali. Ideal este sa optezi pentru un iaurt pe care l-ai consuma in mod obisnuit, caci acela va fi „parintele” iaurtului tau de casa.

1. Pune laptele la fiert cu un praf de sare la foc mediu-mic. Odata ce sta sa fiarba, lasa focul cat poti de mic si lasa-l sa fiarba pentru 10-15 minute.

2. Da laptele la racit pana cand poti atinge cratita fara sa iti arda mainile, insa nu-l lasa nici sa se raceasca prea mult.

3. Adauga iaurtul preferat in laptele caldut si amesteca bine cu un tel. Toarna laptele intr-un recipient si da-l undeva la cald, eventual infasurat intr-un prosop, pentru urmatoarele 3-8 ore.

4. Timpul de prindere a iaurtului depinde de numeroase conditii, printre care si temperatura din incapere, luminozitatea, dar si calitatea fermentilor din iaurtul pe care il folosesti.

5. Tine cont! Cu cat iaurtul sta la temperatura camerei mai mult timp, cu atat devine mai acru.

Trucuri pentru un iaurt de casa mai cremos:

Daca doresti un iaurt mai cremos, in stil grecesc, poti adauga la preparare si 4-5 linguri de lapte praf.

Tot pentru o consistenta mai cremoasa, dupa ce iaurtul s-a facut, asaza mai multe straturi de tifon pentru branza deasupra unui recipient si toarna iaurtul. Leaga tifonul de o lingura sau ceva mai mare decat gura recipientului si lasa-l la scurs pentru alte 2-3 ore, eventual in frigider.

Astfel savurezi un iaurt mai gros si mai cremos. In ceea ce priveste lichidul scurs, zerul, daca iti place il poti bea ca atare. Este extrem de sanatos, fiind extrem de bogat in proteine.