Sosul Hollandaise este o emulsie similara maionezei, servita traditional in bucataria englezeasca, dar care nu include uleiul printre ingrediente.
Ingredientele necesare pentru prepararea sosului Hollandaise
1 galbenus
o lingurita apa
o lingurita zeama de lamaie
un praf de sare
100 g unt
Metoda traditionala
La fel ca in cazul prepararii maionezei, metoda traditionala este destul de laborioasa si presupune baterea galbenusului cu zeama de lamaie, sarea si apa la bain marie, in timp ce, cu cealalta mana, torni untul fierbinte topit.
Este important sa amesteci repede in timp ce torni si sa torni untul in fir cat mai subtire, caci sosul Hollandaise se poate taia foarte usor. Vestea buna este ca nu trebuie sa parcurgi aceasta metoda pentru a obtine un sos delicios.
Metoda rapida
In maxim un minut obtii un sos Hollandaise delicios, daca ai un singur lucru (in afara de ingrediente, desigur): un blender vertical.
Pune galbenusul in cana blenderului, impreuna cu zeama de lamaie, apa si sarea. Topeste untul si strecoara zonele albe de la suprafata.
Porneste blenderul si, in timp ce il misti usor in sus, adauga incet untul, in fir subtire. Misca blenderul de cateva ori sus-jos si in mai putin de 1 minut ar trebui sa ai sosul cremos gata de servit.
Cu ce poti servi sosul Hollandaise
In principiu, cu orice ai servi si maioneza, insa este binecunoscuta asocierea dintre sosul Hollandaise si ouale Benedict. De asemenea, sosul este excelent alaturi de garnituri de legume, langa fripturi sau peste.