Nu putini sunt oamenii care se feresc sa faca oua ochiuri clasice, prajite in putin unt care sa le dea aroma sau chiar mai banal, in ulei. Si asta nu pentru ca lumea nu mananca oua ochiuri, ci pentru ca sunt putin mai dificil de facut incat sa iti iasa si aspectuoase si gustoase, fiind mai usor sa incropesti repede o omleta decat sa-ti bati capul cu un ou ochi.
Iata cum prepari un ou ochi perfect in 2 metode, ambele fiind garantate sa nu dea gres.
Cum prajesti un ou ochi perfect
Foarte imporant este ca, atunci cand doresti sa prepari oua ochiuri sa tii cont de o regula de aur: intotdeauna foloseste o tigaie/cratita antiaderenta.
Astfel, nu doar ca stii sigur ca nu se va lipi oul de tigaie (ceea ce la o tigaie obisnuita se intampla frecvent), dar folosesti si mult mai putin ulei sau unt, deci obtii niste oua ochiuri mai sanatoase!
Metoda 1: Oua ochiuri cu galbenusul in sus
1. Este cel mai intalnit mod de a servi ouale ochiuri: cu galbenusul complet lichid, putin de tot prins de caldura ce coaguleaza complet albusul.
2. Topeste un cub de unt intr-o tigaie teflonata si lasa untul sa se incinga putin.
3. Sparge oul in centrul untului topit si lasa-l 10-20 secunde, ca albusul sa devina din transparent, alb. Toarna o lingura de apa in cratita si pune-i imediat capacul.
4. Lasa oul la foc mic pentru 1-2 minute, sau pana ce apa se evapora, apoi scoate-l direct pe farfurie, folosind o spatula cat mai lata si cu margine ascutita, sa poti salta usor oul cu ea.
Metoda 2: Ou ochi facut pe ambele parti
1. Desigur, aceasta varianta de ou, eventual patrunsa ceva mai bine, este mai putin preferata de oameni.
2. Cu toate acestea, si ouale ochiuri gatite astfel sunt simplu de preparat daca tii cont de instructiunile de mai sus.
3. In plus fata de gatirea unui ou ochi cu galbenusul in sus, e important modul si momentul intoarceii oului cu galbenusul in jos.
4. Intoarce oul folosind o spatula cat mai lata, pe care sa incapa tot oul ochi si ridica-l folosindu-te de o alta ustensila de lemn sau silicon.
5. Intoarce oul cu galbenusul in jos doar dupa ce albusul s-a coagulat in totalitate, pentru a preveni spargerea galbenusului in momentul in care incerci sa-l intorci.