Mi s-a intamplat de cateva ori asta: sa-mi iasa aluatul de eclere prea moale. Cum se poate intampla asta, desi tu respecti intocmai reteta si cum faci sa repari aluatul de eclere, vezi mai jos.
De multe ori se intampla ca, desi respecti reteta clasica pentru o serie de eclere (125 g faina/200 ml lichid/80 g unt/4 oua), uneori aluatul de eclere poate iesi prea moale.
De ce se intampla asta?
Ei bine, din mai multe motive: In primul rand, nu toate ouale sunt la fel. Reteta spune 4 oua, insa daca toate sunt micute, risti sa iasa foarte dens, iar daca sunt toate mari, risti sa iasa prea lichid.
Calitatea fainii joaca si ea un rol in consistenta finala a aluatului.
Cum repari aluatul de eclere prea moale
Asadar, ai oparit faina, ai amestecat energic 1-2 minute in aluat la foc, pentru a iesi cat mai multa umezeala din el si l-ai pus la batut, impreuna cu ouale.
Cand constati ca aluatul iese prea lichid, teoretic nu prea mai ai ce sa faci, ca faina nu se adauga ca atare.
Toate blogurile culinare pe care am intrat nu m-au ajutat cu vreun rezultat, peste tot gaseam acelasi lucru: arunca compozitia si ia-o de la capat. Serios ca nu voiam sa fac asta!
In schimb, cand am patit asta, m-am intors pe firul cronologic: am oparit faina cu untul, apoi am adaugat ouale.
Un singur lucru a ramas de facut: am oparit inca o transa de faina, nu la fel de multa (3-4 linguri), in mult mai putina grasime (la acel moment n-am masurat, dar as zice maxim 2 linguri de unt).
Dupa ce repeti procedeul si scoti toata umezeala din aluat, lasa-l putin sa se racoreasca, apoi adauga-l treptat in aluatul prea moale.
Vei observa cum aluatul de eclere isi recapata forma si e numai bun de format cu posul de prajituri.