Fasolea are o valoare nutritiva ridicata si este satioasa. Cultivata de mii de ani, in diverse forme si culori, este nelipsita din bucataria romaneasca in special iarna si in perioadele de post. Poate fi consumata si de diabetici, indeosebi fasolea rosie, deoarece are un indice glicemic scazut.
✽ Fasolea alba
Are coaja cea mai subtire si fierbe cel mai repede. Fasolea alba cu bobul mare este folosita in special la ciorbe si supe si la salate. Boabele mai mici sunt potrivite pentru iahnie si fasole batuta.
✽ Fasolea pestrita
Are coaja cea mai groasa, fierbe mai greu, dar are un gust deosebit si poate fi folosita la mancarurile scazute, la iahnii si salate.
✽ Fasolea rosie
Boabele de fasole rosie, mari si spornice, sunt folosite indeosebi in salate si mancaruri cu sosuri picante.
✽ Fasolea neagra
Se afla in topul legumelor bogate in magneziu si este considerata unul dintre cele mai sanatoase si gustoase soiuri. Se combina foarte bine cu porumb sau cu orez in salatele reci, cu usturoi si coriandru.
Trucuri sa gatesti fasolea cu spor
✽ Boabele uscate de fasole trebuie inmuiate in apa cu sare cateva ore inainte de preparare, sa fiarba mai usor.
✽ Clocoteste apa si lasa fasolea sa fiarba 10 minute la foc iute, sa distrugi toxina care provoaca dureri de stomac si gaze.
✽ Fierbe fasolea boabe in doua, trei ape si clateste-o de fiecare data.
✽ Adauga cateva crengute de cimbru, un cartof intreg curatat sau o lingurita de bicarbonat cand fierbi fasolea, sa nu mai provoace aciditate.
✽ Pune sare sau legume acide, precum rosii, abia la final, cand fasolea e fiarta.
✽ Foloseste o oala sub presiune pentru a gati fasolea boabe mai repede