Dulceata de lapte, sau dulce de leche, dupa numele original, este un desert in sine, dar si un ingredient tot mai folosit in deserturi. Il poti servi dimineata, pe paine, la micul dejun, ca si glazura sau in locul caramelului. In plus, e un topping excelent pentru inghetata sau, de ce nu, pentru cafeaua de dimineata.
Metoda traditionala
Ingrediente necesare
1 litru de lapte cat mai gras
450 g zahar
1 lingurita bicarbonat de sodiu
esenta de vanilie
- Pune zaharul, laptele si bicarbonatul intr-o cratita mare, la foc mic, amestecand constant pana cand simti ca zaharul s-a dizolvat. Din acel moment, lasa laptele sa clocoteasca incet, strecurand ocazional (la 20 de minute) spuma care se formeaza la suprafata laptelui.
- Acea spuma este compusa din impuritati, iar pentru un dulce de leche cat mai curat si lucios e necesara strecurarea lor. Lasa laptele sa fiarba timp de ~1 ora si periodic uda marginile interioare ale cratitei cu o pensula, in zona in care laptele doar ce a scazut.
- Dupa o ora, laptele ar trebui sa fie inchis la culoare, aramiu, insa cu o consistenta lichida. Din acest moment acorda preparatului mai multa atentie, caci se poate ingrosa foarte rapid.
- Cand capata o consistenta similara cu cea a caramelului, stinge focul si strecoara preparatul imediat. Astfel, daca exista zahar care s-a prins de fundul cratitei nu va ajunge in dulceata de lapte.
Metoda moderna
- Avantajul principal al acestei metode este ca ai nevoie de un singur ingredient: o conserva de lapte condensat indulcit. Pune conserva de lapte indulcit pe laterala, intr-o cratita cu apa, la foc mic. Apa trebuie sa depaseasca nivelul conservei cu 6-7 cm, iar conserva trebuie sa fiarba pentru ~2:30-3 h la foc mic
- Pune apa intr-o alta cratita, pe care o fierbi in paralel, incat pe toata durata fierberii laptelui condensat sa poti completa cu apa clocotita, ori de cate ori apa da semne ca scade sub nivelul conservei (verifica la fiecare 20 de minute).
NB! Aceasta metoda nu vine insa fara riscuri, caci daca nu tii cont de indicatii si lasi apa sa scada prea mult, conserva risca sa explodeze, fiind sub presiune.
Asadar, ai 2 metode la dispozitie prin care sa faci o delicioasa dulceata de lapte, un preparat traditional spaniol cu care sa dai un gust deosebit deserturilor.