Laptele de cocos poate fi un bun inlocuitor pentru laptele de provenienta animala, atat pentru vegani, pentru cei care tin post, cat si pentru cei care au intoleranta la lactoza. Se gaseste si de cumparat, insa, ca intotdeauna, ce e facut in casa e mai calitativ.
Cum obtii lapte de cocos acasa
Pentru a obtine o cantitate suficienta pentru prajituri, este recomandat sa folosesti 2 nuci de cocos. Dupa ce le alegi si le desfaci, trebuie sa scoti pulpa nucilor de cocos. Adesea, dupa desfacere, pulpa iese singura, fara a fi nevoie sa fortezi. Daca insa acest lucru nu se intampla, baga un cutit cu lama suficient de tare intre coaja si pulpa, apoi ridica usor incat sa intre aer si sa se desprinda usor.
Odata ce ai toata pulpa scoasa, tai-o in bucatele cat mai mici si baga-le in blender sau in robotul de bucatarie, alaturi de 500 ml de apa. Mixeaza cele doua ingrediente timp de 3-5 minute, pana cand obtii un piure de cocos.
Pune o strecuratoare deasupra unui castron si varsa toata compozitia in strecuratoare. Stoarce pulpa, presand-o cu mana in strecuratoare. Daca vrei sa rezulte cat mai mult lapte din cantitatea de cocos, pune toata pulpa intr-o carpa sau intr-un tifon curat, apoi strange materialul la ambele capete, in directii opuse.
Lichidul alb rezultat in urma acestei etape este lapte de cocos, ce poate fi folosit imediat, sau poate fi pastrat la frigider pentru 2-3 zile. Cu acesta iti poti garnisi cafeaua de dimineata, sau poti face o multitudine de dulciuri. Il mai poti consuma si ca atare sau il poti folosi in masti cosmetice naturale, deoarece laptele de cocos are un efect puternic hidratant.