În societatea modernă, jobul, viața de familie și responsabilitățile sociale trebuie jonglate pentru a fi menținute într-un echilibru. Alimentația nesănătoasă poate contribui la destabilizarea acestuia. Cu toate acestea, un regim alimentar moderat este esențial pentru a menține nivelul energiei, pentru a te concentra și pentru a fi sănătos. Din fericire, alimentația diversificată este posibilă, chiar dacă ai programul aglomerat. În continuare ai câteva strategii în acest sens. 

Ia micul dejun în fiecare zi

Micul dejun, așa cum îi spune și numele, nu trebuie să fie neapărat elaborat,ci  poate fi destul de simplu. Poți pregăți cu o seară înainte ingredientele pentru smoothie-ul de la micul dejun. Dacă nu ești fanul smoothie-urilor poți prepara brioșe din ouă și legume în weekend pentru întreagă săptămână. 

Flexibilitatea oferită de tăvile de brioșe îți permite să pui legume, semințe și carne conform preferințelor, poate chiar combinații diferite în fiecare zi. Tot ce ai de făcut dimineața este să pui brioșele la microunde timp de 30 de secunde. 

Alte idei rapide pentru micul dejun includ:

  • Omletă;
  • Pâine prăjită cu unt și brânză;
  • Sandviș;
  • Taco umplut cu legume;
  • Terci de ovăz. 

Planifică mesele în avans

Prin planificarea meselor eviți deciziile impulsive și alegerile alimentare nesănătoase. Lasă-ți timp în fiecare weekend pentru a decide ce vei mânca săptămâna următoare, la toate mesele. Notează pe o lista ingredientele de care ai nevoie înainte de a merge la cumpărături, apoi pregătește rețetele. 

Poți găti cantități mai mari de alimente pe care să le depozitezi în caserole vidate sau, dacă spațiul îți permite, le poți pune la congelator. Nu uită să scrii pe fiecare caserolă ce se află înăuntru pentru a ști ce vei lua la masă de prânz, precum și pentru a putea mânca în mod variat preparatele. 

Gătește sâmbătă sau duminică o oală mare de supă de legume cu carne pe care să o divizezi în caserole mici, suficiente pentru o porție. Pentru cină poți opta pentru rețete de salate, carne sau legume coapte la cuptor. 

Aprovizionează-te cu legume congelate și conserve

Poți alege atât legume tocate și congelate pentru supă sau ciorbă, cât și spanac, broccoli sau mazăre. Din fericire, sunt congelate imediat după ce au fost culese, astfel că își păstrează proprietățile. 

Chiar și conservele îți pot veni în ajutor pentru a pregăți mese rapide și sănătoase. De exemplu, poți găți o salată cu o conservă de linte, una de năut și una de ton, la care adaugi ulei de măsline, suc de lămâie și sare. 

Alege alimente sănătoase și practice

Unele alimente necesită foarte puțînă pregătire înainte de a fi încorporate în rețete sănătoase. De exemplu, salată prespalata, fructele întregi, iaurtul simplu, nucile, ouăle fierte reprezintă opțiuni practice, pline de vitamine, minerale și fibre. 

De asemenea, pune accent pe alimente cât mai puțîn procesate pentru efectul pozitiv asupra sănătății și pentru senzația de sățietate pe care ți-o oferă. 

Gestionează cu grijă mesele la job

Un mod excelent de a evita consumul de alimente nesănătoase este să îți iei mâncarea de acasă. Astfel vei putea controla ingredientele folosite și porțiile. Chiar și un banal sandviș cu pâine integrală, salată verde și un măr reprezintă o opțiune mai bună decât o pungă de covrigei sau chipsuri. 

Totodată, este bine să te înarmezi cu gustări sănătoase. Ține la îndemână fructe, inclusiv uscate, nuci de toate felurile, batoane de cereale sau iaurt. 

Echipează-te cu gadgeturile potrivite

Pe lângă smartphone și tabletă, dedică parte din bugetul tău aparatelor electrocasnice special create pentru a te ajută să economisești timp. Un multicooker te poate ajută să pregătești mesele mult mai repede. Tot ce ai de făcut este să pui ingredientele necesare și să apeși butonul de pornire. În doar 10-15 minute masă ta va fi gata. La fel de util este un dispozitiv de tocat legume. 

La acestea se adaugă aplicațiile care te pot ajută la planificarea meselor și cele pentru monitorizarea alimentației și a necesarului de nutrienți. 

O alimentație sănătoasă, chiar dacă ai programul încărcat, este posibilă. Prin planificarea meselor, pregătirea unor gustări în avans și alegeri alimentare mai bune, îți vei hrăni corpul cu nutrienții de care are nevoie pentru a face față tuturor provocărilor.

Sursa foto: Shutterstock