Ciorba de văcuță este una dintre cele mai răspândite preparate din întreaga lume, fiind destul de simplu de realizat. Plină de legume, aromată și cu o savoare aparte, o oală cu ciorbă de vită delicioasă poate aduna la masă chiar și cei mai pretențioși membri ai familiei. Ca să-ți reușească ai nevoie de ingrediente proaspete, precum și de câteva sfaturi utile, pe care le poți citi în continuare.
Fierbe carnea împreună cu oasele de vită
Există mai multe rețete de ciorbă de văcuță, fiecare cu zarzavaturile și modul său de preparare. Cu toate acestea, indiferent că prepari o ciorbă țărănească de vită, una clasică sau una ardelenească, este recomandat să folosești întotdeauna carnea cu tot cu os, nu doar carnea macră. Poți opta pentru un rasol de vită, carnea de la pulpă sau de la coaste, iar atunci când o tai de pe os și o pui la fiert, adaugă-le ulterior și pe acestea.
Dacă ai carne macră, poți achiziționa de la o măcelărie sau de la un magazin câteva oase de vită. Prețul lor este extrem de mic, iar gustul pe care îl va da ciorbei tale este senzațional. Un mic secret este să cauți oase cu măduvă, pe care să o poți scoate cu o lingură după ce a fiert bine, apoi să o adaugi în ciorbă. Dacă procedezi astfel, nu trebuie să mai adaugi ulei în ciorbă.
Alege carnea de la o vită tânără
Atunci când achiziționezi carnea de văcuță, este recomandat să o alegi pe cea mai deschisă la culoare, cu tendoane și grăsime albă. Aceste caracteristici îți indică faptul că vita este tânără, fragedă, suculentă și mai gustoasă decât carnea unei vite bătrâne. Dacă observi în galantar o carne mai închisă la culoare, cu grăsime și tendoane de culoare gălbuie, atunci sunt șanse mari ca aceasta să provină de la o vită mai bătrână.
Deși poți obține o ciorbă gustoasă cu ambele tipuri de carne, procesul de fierbere al cărnii de vită bătrâne este mai mare decât cel al cărnii de văcuță tinere. Din același motiv, carnea de vițel se prepară cel mai repede.
Acrește ciorba cu borș și puțină zeamă de oțel dintr-un borcan de ardei iuți
După ce carnea și legumele au fiert, ai posibilitatea să adaugi fie bulion de roșii, fie un amestec de smântână cu gălbenuș de ou, borș, zeamă de lămâie sau de varză. Nu există o regulă pe care trebuie să o urmezi neapărat, gustul tău este cel care dictează modul în care prepari oala cu ciorbă.
Dacă îți place o ciorbă mai acră, atunci poți adăuga la final borș. Este important să-l fierbi înainte atât pentru a avea aceeași temperatură cu ciorba, cât și pentru a distruge fermenții din compoziția lui. O altă recomandare este să adaugi, după ce ai stins flacăra, fie un ardei iute murat în oțet, fie 2-3 linguri de oțet din borcan. Gustul pe care i-l dă ciorbei este delicios.
Așadar, următoarea dată când gătești ciorbă de văcuță poți ține cont de sfaturile de mai sus. Asigură-te că folosești o bucată de carne calitativă, multe legume proaspete și fierbi suficient ciorba, iar rezultatul poate fi cel pe care-l aștepți!
Sursă foto: Shutterstock