Cum transezi un pui intreg si ce poti gati cu el

Uneori e mai avantajos sa cumperi un pui intreg, fie ca ii iei dintr-o sursa sigura, care ii creste natural, fie ca prinzi o oferta la supermarket si apoi te intrebi ce vei face cu tot puiul. Iata cum transezi un pui intreg si ce sa faci cu el apoi.

 

Portionarea aripilor

Spala bine puiul si asaza-l pe tocatorul de lemn, cu pieptul in sus. Folosind un cutit (poate fi cutitul bucatarului) cat mai bine ascutit.

Indeparteaza aripile de corp pe rand, intinzandu-le pe tocator. Localizeaza zona articulatiei (are un strat mai mare de piele in acea zona), si cresteaz-o usor, cu miscari catre tine, nu in zig-zag sau catre aripa, pana ce poti vedea osul.

Taie aripa la imbinarea dintre articulatii si nu va fi nevoie sa aplici presiune mai deloc, caci se desprinde foarte usor.

Poti folosi aripile intr-o supa, alaturi de resturile ramase (carcasa puiului) sau le poti pregati ca atare, dupa o reteta de aripioare crocante.

Portionarea pulpelor

Departeaza pulpele puiului pe rand, intr-un mod similar cu aripile. Cresteaza pielea ce uneste pulpele pana la baza, apoi urmeaza linia pulpei si continua sa crestezi pielea si mai apoi fibra, pana ce ajungi la articulatie. Departeaza pulpa pe masura ce progresezi, iar cand descoperi articulatia, taie imbinarea dintre pulpa si restul corpului.

De aici, daca preferi sa folosesti pulpele superioare intr-un preparat diferit de pulpele inferioare, urmeaza aceiasi pasi: cresteaza pielea si carnea in zona in care piciorul incepe sa se curbeze.

Pulpele sunt principalele parti folosite la fripturi si merg de minune facute la gratar sau date la cuptor. Vezi aici idei de retete de friptura de pui.

Portionarea pieptului

Traseaza cu cutitul o lipie pe centrul pieptului, pe toata lungimea, in mod repetat, pana cand expui osul. Coboara apoi cu cutitul cu miscari intr-o singura directie, catre tine, urmand linia osului, cat mai aproape de acesta, detasand carnea pe masura ce avansezi.

Pieptul de pui este excelent pentru snitele, pui shanghai sau chiar pentru a pregati carnea necesara pentru o shaorma de pui. Daca nu iti plac prajelile, poti opta pentru varianta simpla, a unui piept de pui la gratar, extrem de dietetica si prietenoasa cu orice stomac.

Carcasa ramasa, precum si pielea (daca nu o lasi pe membre si piept), poate fi folosita pentru a aroma o supa concentrata de pui sau o supa de pui cu taitei, din care sa scoti apoi carcasa si/sau pielea.

Daca decizi sa folosesti astfel carcasa puiului, nu uita sa ii tai si tartita inainte de a te apuca sa gatesti.

Cum indepartezi pielea de pe pui

Indiferent ce parte a puiului urmeaza sa gatesti, poti alege daca sa pastrezi pielea sau sa o elimini.

Pentru mancaruri precum ostropel, snitele sau o quesadilla cu pui, vei vrea sa elimini pielea, in timp ce pentru friptura e preferabil sa o pastrezi, deoarece ajuta carnea sa ramana mai suculenta si va fi mai crocanta.

Gaseste o zona in care pielea se ridica usor de pe carne si separ-o plecand din acel loc, taind membrana transparenta ce tine pielea pe carne.

Citeste si: Cum gatesti pieptul de pui incat sa-ti iasa suculent

Mai multe articole