Dacă cineva v-ar fi zis, acum câțiva ani, că oamenii vor cultiva legume la solar și la oraș, mai mult ca sigur ați fi spus că nu știe ce vorbește – orașul este o junglă urbană în care domină blocurile, străzile de beton și înghesuiala, deci nu poate lăsa loc pentru activități pe care le făceau doar bunicii noștri, exclusiv la țară, în câmp. Ei bine, prezentul nostru este mult mai diferit astăzi, față de cum era acum câțiva ani, iar contextul a fost schimbat de pandemia care a schimbat mentalități și i-a făcut pe mulți să conștientizeze cât de importantă este hrana și cât de vital este să ai acces la ea după bunul plac. Practic, acum nu este deloc imposibil să crești legume și la oraș și există oameni care le cultivă și la bloc, în ghivece sau containere de dimensiuni mari.
Pentru aceia dintre dumneavoastră care locuiți la casă și dispuneți și de o grădină în jurul acesteia, lucrurile stau cel mai bine, deoarece puteți începe oricând să implementați ideea construirii unui solar, în care să vă creșteți propriile legume de care să vă bucurați împreună cu familia. Un astfel de proiect nu necesită o investiție masivă, deci nu vă faceți griji că vă va fi afectat bugetul personal, deoarece producătorii oferă prețuri corecte pentru materialele de construcție. Dacă aveti deja o sera si trebuie sa inlocuiti folie solar rezistenta la intemperii, atunci costurile la care veți ajunge sunt cu atât mai mici, pentru că folia este singura care se poate schimba (dar nu mai devreme de câțiva ani buni), doar atunci când este cu adevărat cazul.
La întrebarea cum vă ajută solariile de legume crescute în mediul urban, există mai multe răspunsuri demne de menționat, și anume:
- Vă ajută să obțineți legume proaspete pe tot parcursul anului, astfel încât să vă bucurați de mese gustoase și sănătoase, dar în același timp vă ajută să și depozitați alimentele pe termen lung, pentru a fi consumate în decurs de câteva luni (legumele congelate se păstreaza excelent și nu își pierd deloc proprietățile și vitaminele din compoziție).
- Vă ajută să obtineți independența față de marile lanțuri de magazine, pentru că nu veți mai fi nevoiți să le cumpărați atunci când aveți nevoie de ele (iar acest lucru se întâmplă destul de des, pentru că legumele se alterează destul de rapid, mai ales dacă nu sunt depozitate corespunzător).
- Vă ajută să faceți economii reale la bani, pentru că toate produsele, în prezent, au cunoscut o majorare a prețurilor chiar și de 100% (ceea ce este extrem de mult având în vedere că aceste scumpiri au acaparat toate sectoarele și salariile sunt singurele care au rămas la același stadiu).
- Vă ajută să practicați un hobby relaxant, despre care s-a demonstrat științific că poate să ajute la diminuarea sau la combaterea stresului cotidian, apropiindu-vă mai mult de natură și de frumusețile acesteia.
Pe de altă parte, orașele sunt sufocate de beton, de noxele mașinilor și de temperaturile exagerate, iar creșterea de legume la scară largă poate să ajute mediul din jur, producând oxigen. În foarte multe orașe, din alte țări, deja s-au gândit și s-au implementat proiecte care pun în lumina principală așa – numitele clădiri verzi, cele pe care cresc plante, arbuști și chiar arbori pe balcoane și pe acoperisuri, iar ideea a fost acceptată cu succes de către marea majoritate a oamenilor. La noi în țară, această idee a pășit timid și încă încearcă să câștige încrederea oamenilor, care deși au fost sceptici la început, abia acum au început și aceștia să fie din ce în ce mai deschiși către nou, iar tinerii (mai ales tinerii) doresc să fie înconjurați de proiecte noi și moderne și chiar și-ar dori să pună în aplicare tot mai multe activități care includ spațiile verzi, indiferent de anvergura acestora.
Chiar dacă generațiile mai tinere sunt mai deschise către nou, când a venit vorba de creșterea propriilor legume ca stil de viață, chiar și generațiile mai în vârstă au început să cocheteze cu ideea, chiar dacă majoritatea au un serviciu full – time. Iar acest lucru este îmbucurător, deoarece societatea din ziua de azi chiar avea nevoie de o schimbare majora, de o întoarcere la origini care să o facă să pună mai mare preț pe lucrurile pe care, până mai ieri, le considera prea banale. Societatea modernă își dorește o reîntoarcere la natură și multă lume a început, chiar și la scară mică, să facă o schimbare în acest sens (majoritatea au început prin cultivarea propriilor legume la solar, chiar dacă locuiesc la oraș).
Nu trebuie să fiți legumicultori cu experiență, pentru a putea crește legume, pentru că informațiile din ziua de azi sunt mereu disponibile la doar un singur clic distanță și facilitatea cu care ajungem la ele este clar în avantajul nostru, pentru că ne salvează timp. Așadar, de ce să nu profităm de această ocazie care ni se oferă și să facem ceva bun și pentru sănătatea noastră? Un criteriu important, care i-a făcut pe oameni să își dorească să își cultive propria grădină de legume, o reprezintă informațiile îndoielnice și deloc îmbucurătoare despre legumele pe care le importăm: cu toții știm că acestea sunt tratate chimic și acele chimicale pot rămâne pentru mult timp în coaja acestora. Acest lucru înseamnă că trebuie să spălăm foarte bine alimentele achiziționate și să le îndepărtăm și coaja (despre care toată lumea știe că este zona în care se stochează și cea mai mare parte din vitamine și minerale în același timp).