Chiar dacă nu ești un bucătar profesionist nu înseamnă că nu ai nevoie de cuțite în bucătăria ta și de unele care să te ajute cu adevărat și nu să te pună în pericol.
Spre exemplu, un cuțit care nu taie suficient de bine, te va face să pierzi controlul în manevrare și te poți răni. Să nu mai vorbim despre ruginirea lor sau alte aspecte care țin de îngrijirea unui cuțit.
Iar atunci când investești bani într-un cuțit de calitate, care să te ajute cu adevărat, cu siguranță nu îți dorești să ajungă la gunoi după doar câteva utilizări ci să te folosești de el de cât mai mult timp.
Indiferent de materialele și calitatea pe care o au cuțitele tale, acestea au nevoie de o îngrijire adecvată, la fel ca orice alt lucru, de altfel.
Așadar află cum să ai grijă de cuțitele tale pentru a le face să reziste pe o perioadă cât mai lungă de timp și a minima șansele de rănire în bucătărie.
Ascute-ți cuțitele
Întotdeauna un cuțit nou face o treabă excelentă la început. Însă pe măsură ce îl folosești, lama se poate toci și tu poți fi în pericolul de a nu mai avea control sau precizie asupra proționării sau tăierii.
Deci ai nevoie de instrumente de ascuțit pe care să le ai la îndemână atunci când ai cuțitele tale nu mai taie ca la început.
Indiferent că ai mai multe cuțite de decojit, cuțitul bucătarului care este foarte versatil sau de un satar pentru oase, ia în considerare ascuțirea acestora.
Nu-ți fie teamă de faptul că un cuțit ascuțit te poate pune în pericol mai mult decât unul neascuțit. De fapt treaba stă cu totul invers. Așadar, ascute-ți cuțitele pe care le folosești în bucătărie și minimizează pericolul de a te răni.
Ia în considerare șlefuirea cuțitelor tale
Șlefuirea lamei este o altă parte importantă pe care trebuie să o iei în considerare și orice bucătar indiferent că este unul profesionist sau nu, poate face acest lucru foarte ușor, folosindu-se de instrumente speciale, precum masatul.
Acesta va ajuta ca V-ul care se crează atunci când ascuti lama unui cuțit, la o aliniere mai bună. O lamă prea subțire și prea ascuțită te poate face să nu ai un control la fel de bun ca una șlefuită și să se topească mult mai repede în timp.
Ideal ar fi ca această șlefuire să se facă înainte de fiecare utilizare a cuțitului iar acuțitea în sine să vină doar atunci când este necesar.
Șlefuirea unui cuțit te va ajuta mult în special atunci când folosești cuțitul pentru roșii, spre exemplu dar și pentru oricare alte alimente cu o coajă mai dură.
Folosește-te întotdeauna de un tocător
Acum că ți-ai ascuțiți cuțitul sau l-ai șlefuit trebuie să ai grijă ca acesta să rămână în această stare cât mai mult timp. Deci suprafața pe care lucrezi este unul dintre factorii care te pot ajuta aici, sau te pot face să îți tocesti cuțitul din nou, mult mai repede.
Folosește-te întotdeauna de un tocător sau o placă de tăiat. Ideal ar fi aici, să alegi tocătoare din materiale mai puțin dure precum lemnul, bambusul sau plasticul .
Ca să te asiguri că păstrezi viața cuțitului tău cât mai mult, folosește tocătoare care sunt făcute din materiale mai puțin dure decât lama cuțitului tău. Deci nu tăia pe sticlă, direct pe blatul de marmură sau granit.
Tocătoarele sunt destul de ieftine, așa că folosește-te de ele și le poți înlocui mult mai ușor decât un cuțit bun.
Cu toate că tocătoarele de plastic nu au o viață lungă ele sunt ușor de întreținut și le poți spăla inclusiv în mașina de spălat.
Dacă alegi un tocător de lemn, îndreaptă-te înspre lemnul de esență tare pentru că sunt cele mai recomandate pentru cuțitele tale.
Curăță cuțitele corespunzător
Curățarea necorespunzătoare a unui cuțit este pericolul cel mai mare la care îl poți supune. Una dintre cele mai mari greșeli legate de spălarea cuțitelor este că acestea să se curețe în mașina de spălat vase.
Datorită presiunii și inghesuirii în timpul spălării, lama cuțitului se poate atinge de alte suprafețe precum alte cuțite, tacâmuri, farfurii sau chiar de suportul mașinii de spălat și acest lucru poate afecta cuțitul. Fără a mai menționa faptul că temperatura apei din mașina de spălat este una mult prea abuzivă pentru un cuțit.
Deci lasă cuțitele pentru a le spăla manual. Tot ce ai nevoie este de apă caldă, detergent și să te asiguri că nu lași cuțitul umed sau să se usuce de la sine.
Întotdeauna folosește-te de cârpă curată, moale și uscată pentru a șterge cuțitul imediat după spălare.
Indiferent de materialul din care este confecționat cuțitul și de calitatea acestuia, folosește-te de acest pas și garantat cuțitul tău se va păstra ca nou pentru mult timp.
În caz contrar, acesta va prinde rugină și este mult mai predispus la coroziune.
Depozitează-ți corect cuțitele
Deși avem tendința de a păstra cuțitele alături de toate celelalte ustensile din dulap, acest lucru nu este periculos doar pentru cuțit cât mai ales pentru tine.
Atunci când vei dori să cauți o anumită ustensilă riști să te tai în lama cuțitului pe care tocmai l-ai ascuțit. Și cu siguranță nu îți dorești asta.
Nici faptul de a-ți etala cuțitele nu este o idee tocmai bună pentru că acesta poate aduce rănirea altor persoane din casa ta. Deci totuși, care este cea mai bună modalitate de depozitare?
Aici ai două variante pe care le poți lua în considerare. Fie te folosești de o suport de lemn, care protejează și lama cuțitului și pe tine sau de orice alt tip protecție a cuțitului. Multe dintre cuțitele de calitate vin la pachetu cu astfel de accesorii sau le poți achiziționa separat.
Nu uita să păstrezi întotdeauna cuțitul uscat, indiferent de modalitatea de depozitarea pe care o alegi.