O facem an de an, in fiecare primavara. Este o traditie atat de bine impamantenita, incat in ziua de Paste nu exista masa fara oua vopsite si decorate, alaturi de cozonacul pufos. Dar de ce o facem? De ce vopsim ouale de Paste? Iata 5 posibile motive.
1. O celebrare a primaverii
In trecut, ouale erau asociate deseori cu festivaluri pagane ce sarbatoreau primavara. Ouale simbolizeaza renasterea, o noua viata, deci se potriveau perfect in contextul reinvierii naturii, dupa iarna.
Perioada in care natura renaste se potriveste mereu si cu Pastele crestinilor, celebrarea Invierii lui Iisus Hristos. Obiceiul decorarii oualor si impartirea lor cu familia si prietenii a fost preluat de crestini si inclus printre traditii.
2. O traditie mesopotamiana
Potrivit unei reviste catolice din anii 1878-1908, primii crestini din Mesopotamia au vopsit ouale pentru a evoca sangele scurs din trupul lui Iisus, dupa crucificare. Biserica a preluat acest obicei si l-a perpetuat pana in prezent.
3. O traditie regala
Se pare ca Regele Eduard I al Angliei ar fi avut de asemenea o contributie la traditia decorarii oualor de Paste. In secolul 13, acesta a ordonat vopsirea si decorarea a 450 de oua cu foita de aur. Aceste oua au fost oferite cadou celor din familia regala.
4. Maria Magdalena si ouale rosii
Aceasta poveste are mai multe versiuni, toate avand-o ca personaj principal pe Maria Magdalena. Intr-una din aceste versiuni, Maria se duce la mormantul lui Iisus la 3 zile de la rastignire, carand un cos cu oua pentru a le imparti celorlalte femei. Cand ajunge si constata ca piatra mormantului a fost data deoparte, iar mormantul e gol, ouale devin rosii.
Intr-o alta varianta, Maria Magdalena se duce sa vorbeasca cu imparatul roman Tiberius, dupa Inviere. L-a salutat pe imparat spunand „Hristos a Inviat”, iar acesta i-a răspuns spunand „Hristos nu a inviat, precum acel ou nu e rosu”, aratand catre un ou de pe masa. Imediat ce vorbele au fost rostite, oul a devenit rosu.
5. Maria si ouale rosii
In zona de Est a Europei, obiceiul oualor rosii nu ii e atribuit Mariei Magdalena, ci Mariei, mama lui Iisus.
Potrivit acestei versiuni, Maria ar fi fost prezenta la rastignire in Vinerea Mare si ar fi adus oua. Intr-una din versiuni, sangele lui Iisus a curs si a vopsit ouale rosii.
Intr-o alta versiune, Maria plange si roaga soldatii ce pazeau crucea sa fie milosi cu Fiul ei. Le daruieste acestora oua plangand, iar lacrimile ei coloreaza ouale in rosu.
Citeste si:
Cum decorezi ouale de Paste cu frunze
Cum decorezi ouale de Paste cu servetele
Sursa articol: mentalfloss.com