Anul Nou
Prăjitură cu mere
Se frământă un aluat din făină, drojdie, ulei şi apă şi se lasă la dospit aproximativ 30 de minute. Între timp se spală merele, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoare şi se amestecă cu zahărul. Se încinge puţin ulei într-o tigaie şi se călesc merele timp de 4 minute. Se taie aluatul în […]
Pere glasate
Se amestecă făina, uleiul, zahărul, praful de copt, coaja de portocală şi dulceaţa de pere. Se adaugă aromele şi apa şi se amestecă până se obţine o cremă de consistenţa unei smântâni groase. Se tapetează o tavă cu făină şi margarină şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor, la foc mijlociu, pentru aproximativ 40 […]
Prăjitură de ciocolată și căpșuni
Cuptorul se preîncălzește la 1800C. Căpşunile mari se taie jumătăți (cele mici rămân întregi), se tăvălesc prin zahăr și se lasă la temperatura camerei jumătate de oră, ca să-și lase zeama. Untul și ciocolata se topesc la baie de abur sau, vara, la temperatura camerei. Se înglobează pe rând praful de cacao, miezul de nucă, […]
Prepelițe umplute
Prepelițele se pârlesc, se spală și se pun la scurs pentru a fi uscate când le vine vremea să intre la cuptor. Ciupercile se taie în felii de 2-3 milimetri și se pun în tigaie, unde se trag în unt. Când se înmoaie bine, se 26adaugă pătrunjelul și pieptul de pui fiert în prealabil, tocat […]
Raţă la tavă cu sote de legume
Se curăţă pulpele de pieliţe, se spală şi se lasă de seara până dimineaţa la macerat cu sare, piper, cimbru, zahăr, ulei şi vin roşu şi o picătură de oţet aromatic. După ce au stat la macerat, se pun în tavă, se stropesc cu 2-3 linguriţe de apă fiartă, se adaugă usturoiul şi ceapa tocate […]
Cotlet de porc cu sos picant
Se pun într-un ibric, uleiul, pasta de ardei, sarea, piperul, zahărul şi boiaua dulce şi iute. Se amestecă, iar sosul obţinut se fierbe la foc mic, 20 de minute. După ce a scăzut la jumătate, se ia de pe foc. Cotletele de porc se ung cu sosul preparat şi se lasă la rece aproximativ o […]
Mini tarte cu legume
Se cerne făina într-un bol, se face o gaură la mijloc şi se pune o linguriţă de sare, apa, oul şi untul moale. Se frământă bine, se adună la un loc şi se lasă la rece cel puţin 40 de minute. După ce s-a răcit aluatul, se întinde pe o planşetă, se taie în pătrate […]
Cuibuşoare cu brânză
Cartofii noi se lasă câteva ore în apă să se înmoaie coaja şi, cu un burete special, se îndepărtează apoi uşor. Se clătesc bine şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă, se lasă într-o sită la scurs, apoi se scoate miezul cu atenţie ca să […]
Chifteluţe de cartofi
Se curăţă cartofii de coajă, se spală, se taie cubuleţe ca pentru piure şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert bine, se scot din apă şi se pun într-un bol. Cartofii se pasează şi se amestecă cu untul, ouăle, caşcavalul, ceapa şi verdeaţa spălate şi tocate în prealabil. Din […]
Ruladă de carne II
Se curăţă şi se spală ceapa. Se toacă mărunt şi se căleşte câteva minute în puţin ulei, până devine sticloasă. Se lasă câteva minute apoi să se răcească. Între timp, se curăţă ciupercile, se spală şi se taie mărunt. Ardeii se curăţă de seminţe, se spală în câteva jeturi de apă rece şi se taie […]