Anul Nou
File de păstrăv la grătar
Se spală păstrăvii în câteva jeturi de apă rece şi se dezosează. Se pun să se scurgă în sită şi se condimentează cu sare, piper alb şi roşu, usturoi, foi de dafin şi cimbru. Se stropesc cu ulei de măsline şi se înfig pe beţele de frigărui. Până se pregăteşte grătarul, peştele se bagă în […]
Tort de ciocolată cu căpşuni
Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi vanilia. Se încorporează gălbenuşurile şi, la sfârşit, se adaugă făina cernută. Se amestecă şi se toarnă în forma de tort, tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace la foc mediu. Pentru cremă, într-o cratiţă de un litru, se pun gălbenuşurile frecate cu un […]
Chec aperitiv
Se curăţă ciupercile, se spală în câteva jeturi de apă şi se taie feliuţe subţiri. Caşcavalul se rade pe răzătoarea mică, măslinele se taie cubuleţe, iar şunca de pui se taie fâşii subţiri. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea din urmă se freacă cu sarea şi cu untul moale, iar albuşurile se bat spumă. În […]
Curcan umplut
Se curăţă curcanul de pieliţe, se înţeapă cu vârful unui cuţit foarte ascuţit şi se unge cu untul topit în prealabil. Se condimentează cu sare şi piper, după preferinţă. Separat, se curăţă usturoiul, se taie feliuţe şi, împreună cu crenguţele de rozmarin, se împănează curcanul. Se insistă pe toate părţile şi, în mod special, în […]
Muşchi de porc cu legume
Se taie muşchiul de porc astfel încât să se poată intercala cu legumele coapte. Se curăţă vinetele, dovleceii şi ardeii, se spală, se scurg şi se condimentează cu sare, apoi se pun să se rumenească în puţin unt, într-o tavă, la cuptor. După ce s-au copt legumele, se intercalează cu feliile de carne, se condimentează […]
Carne de vită cu sos alb
Se taie muşchiul de vită felii medii, se unge cu unt, se stropeşte cu vin, se freacă cu zahăr pe toată suprafaţa şi apoi se lasă la frigider 10 minute. În acest timp, se curăţă cartofii, se taie felii mai mari şi se bagă în cuptor cu ulei, usturoi, pesmet şi sare. Se lasă să […]
Crap cu sos de ardei
Se spală bucăţile de peşte cu jet de apă rece, se condimentează cu sare, piper, foaie de dafin şi boia, se stropesc cu uleiul de măsline şi apoi se pun într-o tavă, la cuptor. Se lasă până se rumeneşte. Între timp, se curăţă ardeii şi ceapa, se spală şi se taie în funcţie de preferinţe. […]
Cârnăciori în aluat
Se scoate aluatul franţuzesc de la rece şi se lasă câteva minute la temperatura camerei să se încălzească. Separat, se pregătesc cârnăciorii de bere. Se înţeapă cu o scobitoare ca să se pătrundă mai bine, apoi se pun într-o tavă de aragaz şi se bagă în cuptorul încins în prealabil, ca să se rumenească. În […]
Rulouri cu carne şi sos de roşii
Se feliază pieptul de pui, se bate cu ciocanul de şniţele, se condimentează cu sare, piper şi se unge cu ulei şi muştar. Se acoperă cu o folie şi se lasă la rece, aproximativ 30 de minute. Separat, într-un bol, se amestecă compoziţia de carne tocată cu oul, sarea şi piperul şi se pregătesc rulourile. […]
Bruschete cu legume
Se taie bagheta felii potrivite, se ung feliile cu unt, se presară usturoi pisat pe deasupra şi se bagă în cuptorul încins. Se spală gogoşarii şi ardeii, se taie felii potrivite şi se pun să se călească în uleiul de măsline. Ceapa se taie bucăţi cât mai mari şi se pune într-o tavă alături de […]