Primavara
Legume în sos alb
1. Se spală ţelina, morcovii şi cartofii în câteva ape şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert legumele, se lasă să se răcească, apoi cartofii se curăţă de coajă. 2. Ţelina, cartofii şi morcovii se taie cubuleţe şi se stropesc cu zeama de la o lămâie, apoi se acoperă […]
Supă grecească
1. Se spală pieptul de pui şi apoi se pune să fiarbă la foc mic, în apă cu sare şi câteva picături de ulei. 2. Se adaugă legumele curăţăte şi spălate şi se lasă să fiarbă. 3. Între timp, se alege orezul, se spală şi se pune să fiarbă într-o cratiţă, cu apă. După ce […]
Musaca de ciuperci
1. Se spală ciupercile în câteva jeturi de apă, se curăţă, apoi se lasă să se scurgă. La fel se procedează şi cu ardeii. Ciupercile şi ardeii se taie cubuleţe şi se călesc în unt, până scad. 2. Separat, se sparg ouăle şi se bat spumă, se amestecă cu smântâna şi cu brânza rasă pe […]
Specialitate cu şalău
1. Se pun feliile de şalău să fiarbă în apă cu sare şi câteva boabe de piper negru. Se lasă aproximativ 15 minute la foc mic şi apoi se scot cu spumiera în sită, să se scurgă. 2. Pentru un gust bun, se presară cimbru şi câteva picături de lămâie amestecată cu ulei de măsline […]
Ciorbă ţărănească
1. Se curăţă legumele, se spală, se taie mărunt sau se dau pe răzătoarea mică, apoi se călesc câteva minute în uleiul de măsline. 2. Legumele se pun să fiarbă în apă cu sare şi cu un praf de piper. Se lasă să clocotească la foc mic. 3. Mazărea şi porumbul se trec prin câteva […]
Borş de sfeclă
1. Pentru început, se spală sfecla şi se pune să fiarbă separat, în apă cu sare sau se bagă la cuptor, după preferinţă. 2. Între timp, se curăţă legumele, mai puţin roşiile, se taie mărunt sau se rad pe răzătoarea mică şi se călesc câteva minute în ulei. Se adaugă cantitatea de apă, sarea, piperul […]
Ciorbă de cartofi cu smântână
1. Se curăţă legumele, se spală şi se taie cartofii şi ardeii cubuleţe, ceapa se toacă solzişori, iar morcovii se rad pe răzătoarea mică. 2. Legumele tăiate se stropesc cu puţin ulei şi se călesc câteva minute, apoi se adaugă cantitatea de apă şi se pun la fiert. 3. Separat, într-un bol, se pun ouăle […]
Cartofi gratinaţi
1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în coajă, în apă cu sare, la foc potrivit. După ce au fiert, se scot, se lasă să se răcească şi se curăţă de coajă. 2. Cartofii se taie felii potrivite. Între timp, se topeşte untul într-o tigaie, la foc mic, apoi se toarnă peste cartofi. […]
Supă-cremă de morcovi
1. Se spală şi se curăţă morcovii şi celelalte legume, apoi se pun să fiarbă în apă cu sare şi un praf de piper. Se acoperă oala şi se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Se verifică dacă au fiert toate legumele, se scot în sită, ceapa se aruncă iar restul se pasează cu […]
Salată italienească
1. Pastele se pun să fiarbă în apă cu sare şi puţin ulei, aproximativ 20 de minute. După ce au fiert, se scot din apă şi se trec în câteva jeturi de apă rece apoi se lasă la scurs, într-o sită. 2. Separat, se scot bucăţile de anşoa din borcan şi se scurg pe un […]