Primavara
Socată
1. Se pun la fiert apa şi zahărul. După ce zahărul s-a dizolvat, se adaugă sarea de lămâie, se mai lasă câteva minute să clocotească la foc mic, apoi se trage de pe foc. 2. Se spală florile de soc şi se pun şi ele în oală. Se amestecă totul şi se lasă vasul într-un […]
Jeleu răcoritor de mentă
1. Se amestecă într-un vas 200 ml apă împreună cu zahărul. Se lasă la foc mic, până când se topeşte bine zahărul. 2. Se adaugă frunzele de mentă şi se lasă aproximativ 10 minute. Apoi se strecoară într-un vas curat, se reîncălzeşte la foc mic şi se adaugă gelatina. 3. Se amestecă până când se […]
Prăjitura “Dorothy”
1. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea din urmă se freacă cu un praf de sare, iar albuşurile se bat spumă. În albuşuri, se pune zahărul pudră şi se bat bine. Se adaugă gălbenuşurile şi, la sfârşit, făina cernută. Se amestecă uşor ca să nu se lase şi să nu facă cocoloaşe. Compoziţia se toarnă […]
Leurdă la borcan
Leurda foarte proaspătă se spală frunză cu frunză și se pune la scurs și la uscat. Miezul de nucă se alege bine şi se mărunţeşte cu sucitorul de aluat, cât să nu fie prea mărunt. Leurda uscată foarte bine se taie mărunt și se amestecă bine cu sare grunjoasă și cu miezul de nucă pisat. […]
Urzici cu maioneză
Se aleg urzicile frunză cu frunză. Pentru acest fel e de preferat să nu păstrăm codițele cele mai groase. Se spală în 4-5 ape, apoi se scurg și se scufundă în apa gata clocotită. Se lasă la fiert până sunt gata (sau aproape, după preferința casei) apoi se scurg de apă. Hreanul se dă pe […]
Surpriză cu fistic
Se separă gălbenuşurile, se freacă bine cu 4 linguri de zahăr şi se adaugă uleiul, amestecând continuu. Se adaugă esenţa şi coaja de lămâie, făina în ploaie şi praful de copt. Albuşurile se bat spumă cu 2 linguri de zahăr până se obţine o spumă tare şi se încorporează uşor în crema de gălbenuşuri. Se […]
Minidiplomat parfumat
Se spală căpşunile şi se păstrează deoparte câteva fructe mari, care se taie pe lungime, pentru ornament. Restul de căpşuni se taie jumătăţi şi se fierb cu un pahar de zahăr. Se strecoară un pahar de suc, iar fructele fierte se pasează până se obţine un piure fin. Se bat ouăle spumă cu 8 linguri […]
Fantezie cu jeleu
Gălbenuşurile se freacă bine cu uleiul, ca la maioneză. Se adaugă jumătate din zahărul pudră, 5 linguri de apă caldă şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă cu zahărul, se adaugă 5 linguri de apă caldă, coaja de portocală şi se amestecă apoi cu gălbenuşurile. La final se încorporează făina şi praful de copt. […]
Desert ușor
Se dizolvă cacaua cu 3-4 linguri de apă caldă. Se adaugă apoi cam 100 ml apă clocotită. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece. Separat, într-un vas, se amestecă gălbenușurile cu zahărul. Se toarnă deasupra cacaua diluată și se omogenizează cu telul. Se adaugă și gelatina și se continuă omogenizarea cu telul. Vasul cu […]
Ciuperci cu legume trase la tigaie
Se spală şi se curăţă ciupercile, se taie în jumătăţi şi se stropesc cu zeama de lămâie, ca să nu se oxideze şi să-şi păstreze culoarea. Roşiile se spală, se decojesc şi se taie bucăţele. Ceapa şi usturoiul se taie rondele. Într-o tigaie, se încinge bine uleiul de măsline şi se pun ciupercile. Se lasă […]