Limbă cu porumb

1. Se spală limba şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se lasă la foc mic, se ia spuma şi se acoperă cu un capac. 2. În acest timp, se pregătesc legumele. Se spală boabele de porumb şi de mazăre, apoi se lasă să se scurgă de zeamă. Dacă nu sunt din conservă, […]

Ciorbă de cartofi cu smântână

1. Se curăţă legumele, se spală şi se taie cartofii şi ardeii cubuleţe, ceapa se toacă solzişori, iar morcovii se rad pe răzătoarea mică. 2. Legumele tăiate se stropesc cu puţin ulei şi se călesc câteva minute, apoi se adaugă cantitatea de apă şi se pun la fiert. 3. Separat, într-un bol, se pun ouăle […]

Salată italienească

1. Pastele se pun să fiarbă în apă cu sare şi puţin ulei, aproximativ 20 de minute. După ce au fiert, se scot din apă şi se trec în câteva jeturi de apă rece apoi se lasă la scurs, într-o sită. 2. Separat, se scot bucăţile de anşoa din borcan şi se scurg pe un […]

Risotto cu legume şi carne

1. Mazărea se trece prin câteva jeturi de apă călduţă. Se curăţă ceapa şi se căleşte în unt împreună cu ciupercile mărunţite şi cu muşchiul de vită tăiat cubuleţe. 2. Se adaugă orezul, mazărea, porumbul, morcovii şi dovlecelul tăiat cubuleţe şi se călesc la foc mic. După câteva minute se adaugă un pahar cu apă […]

Peltea de gutui

1. Gutuile se spală, se şterg cu o cârpă de puf şi se taie bucăţele mici. Fructele nu trebuie curăţate de coajă şi nici nu li se scoate mijlocul care conţine o cantitate mare de gelatină. 2. Gutuile tăiate se pun într-o cratiţă cu apă şi se adaugă şi merele roşii, tăiate în sferturi, apoi […]

Gem de prune

1. Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. 2. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară pe deasupra zahărul şi zahărul vanilat sau esenţa de vanilie. 3. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la […]

Gem de coacăze

1. Se spală fructele şi se pun într-o strecurătoare la scurs, după care se dau prin blender şi se face un piure, astfel încât să nu se mai simtă la gust seminţele. 2. Piureul obţinut se amestecă cu zahărul şi sucul de lămâie şi se lasă la rece timp de 2 ore, după care se […]

Gem asortat

1. Se spală fructele şi se lasă să se scurgă într-o strecurătoare. 2. Se pun apoi într-o cratiţă specială pentru gem sau dulceaţă, cu fundul mai gros. Se presară zahărul şi se lasă 2-3 ore să-şi lase zeama, amestecând uşor cu o lingură din lemn, de câteva ori. 3. Compoziţia se pune la fiert şi […]

Dulceaţă de pepene roşu

1. Pepenele trebuie să fie copt şi proaspăt. Se curăţă de seminţe şi se taie cubuleţe, folosind şi câte puţin din partea albă de la coajă. 2. Între timp, se pun pe foc apa şi merele tăiate felii, fără să se cureţe de coajă şi de căsuţele cu sâmburi. Se fierbe până se înmoaie bine […]

Dulceaţă de zmeură sau mure

1. Se aleg fructe bine coapte, proaspete şi neterciuite. Se spală, se curăţă de codiţe şi de frunzuliţe şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. 2. Fructele bine spălate şi scurse se pun într-o cratiţă de dulceaţă, în straturi alternative cu zahărul. Se stropeşte cu zeama de lămâie şi se lasă la rece 2-3 ore, […]